Migranten weigeren schip te verlaten voor Libische kust

Sommige bootvluchtelingen zeggen liever te willen sterven dan van boord te gaan in Libië. Het schip ligt al sinds dit weekend in de haven van Misrata.

Bijna tachtig migranten zijn nog aan boord van het containerschip de Nivin, dat al enkele dagen in de haven van Misrata ligt, en weigeren van boord te gaan.
Bijna tachtig migranten zijn nog aan boord van het containerschip de Nivin, dat al enkele dagen in de haven van Misrata ligt, en weigeren van boord te gaan. Foto AP

Tientallen migranten hebben zichzelf opgesloten in een reddingsschip voor de kust van Libië en weigeren het schip te verlaten. De bootvluchtelingen zeggen dat Libië te gevaarlijk is en willen daarom niet ontschepen. Sommige migranten zouden zelfs hebben gezegd dat zij liever sterven dan dat zij van boord gaan in Libië, schrijft persbureau Reuters.

Het schip ligt al sinds afgelopen weekend in de haven van de Libische stad Misrata. Vrijdag redde de bemanning van het containerschip Nivin ruim negentig bootvluchtelingen op zee. Zij waren onderweg naar Europa. Een migrant, een man uit Zuid-Soedan, zegt tegen persbureau AP dat er vrijdag zes schepen voorbij waren gevaren voordat de Nivin uiteindelijk stopte en de mensen uit zee haalde.

Veertien vluchtelingen zouden woensdag aan het begin van de avond van boord zijn gegaan, waaronder een Soedanese vrouw en haar baby, waardoor er nu nog zeker 77 migranten op het schip verblijven. Het gaat om mensen uit onder meer Soedan, Eritrea, Somalië en Bangladesh. Er zouden ook vrouwen en kinderen aan boord zijn.

De Libische autoriteiten zijn nu nog volop in onderhandeling met de migranten die nog op het schip verblijven. Sommige mensen zouden in nood verkeren en medische hulp nodig hebben, maar toch niet van boord willen. Artsen zonder Grenzen zegt via Twitter dat er een geweldloze oplossing moet komen en dat de meest kwetsbare vluchtelingen een alternatief geboden moet worden voor detentie. Ook de VN-vluchtelingenorganisatie zegt zich zorgen te maken en er alles aan te doen om tot een vreedzame oplossing voor de sitiuatie te komen.