Maoïstische studenten in China verdwenen na opkomen voor arbeiders

In een open brief, woensdag ook ondertekend door ex-studenten van de Universiteit van Beijing, spreken studenten hun bezorgdheid uit over de verdwijning van studentleden van de Steungroep voor de Arbeiders van Jasic, een fabriek van lasapparatuur in Zuid-China.

Leden van de Steungroep voor de Arbeiders poseren nadat ze opkwamen voor de rechten van arbeiders in Dezhou
Leden van de Steungroep voor de Arbeiders poseren nadat ze opkwamen voor de rechten van arbeiders in Dezhou Foto AP

China is een schizofreen land. Studenten moeten verplicht Mao en Marx bestuderen van hun president Xi Jinping. Maar als ze zich echt inzetten om de belangen van arbeiders te behartigen, is dat een brug te ver.

In een open brief, woensdag ook ondertekend door ex-studenten van de Universiteit van Beijing, spreken studenten hun bezorgdheid uit over de verdwijning van studentleden van de Steungroep voor de Arbeiders van Jasic, een fabriek van lasapparatuur in Zuid-China. Toen arbeiders van die fabriek deze zomer een onafhankelijke vakbond wilden oprichten, kregen ze de steun van zo’n vijftig studenten die daarvoor uit het hele land naar Zuid-China afreisden.

Lees ook: Goed- of kwaadschiks – iedereen doet wat Xi wil

De studenten, allen overtuigd Maoïsten en Marxist, zijn afkomstig van China’s topuniversiteiten. De gedroomde discipelen van de Chinese president Xi Jinping, zou je denken, want Xi heeft de bestudering van het Marxisme en Maoïsme de laatste jaren weer sterk gestimuleerd.

Niets is minder waar. De Communistische Partij van China heeft grote angst voor sociale onrust en arbeidersprotest. Ook zelfstandige vakbonden zijn de communisten een gruwel. En dan is er nog het trauma van de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989, protesten die uiteindelijk door het leger werden neergeslagen.

Het appartement in Zuid-China waar de vijftig zich deze zomer hadden verzameld, werd al snel bestormd door de oproerpolitie. De studenten moesten terug naar huis, en de politie bleef ze in de gaten houden. Vrijdagavond verdwenen gelijktijdig zeker twaalf van die studenten, aldus de briefschrijvers. Waar ze nu zijn, is onbekend.

Volgens ooggetuigen werd ook de net afgestudeerde student farmacologie Zhang Shengye opgepakt door een groep mannen in zwarte jacks die hem met geweld in een auto duwden. Onacceptabel, vinden de schrijvers van de open brief. „De Universiteit van Beijing zou juist een plek moeten zijn waar de wet boven alles wordt gerespecteerd.”

Het bestuur van de universiteit zag het punt niet, en stelde dat het ging om „een afdeling van de politie die met inachtneming van de wet een verdachte van een misdaad” meenam. Iemand die „op dit moment geen student, leraar of werknemer van de universiteit is.”