Kentekenplicht voor trekkers vanaf 2025

Ook komt er een APK-plicht voor landbouwvoertuigen en gaat de maximale snelheid omhoog van 25 naar 40 kilometer per uur.

De kentekenplicht volgt na een reprimande van de Europese Commissie.
De kentekenplicht volgt na een reprimande van de Europese Commissie. Foto Lex van Lieshout/ANP

Alle landbouwvoertuigen moeten vanaf 2025 een kenteken hebben. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD). Hierdoor komt er een verzekeringsplicht voor trekkers en kunnen landbouwvoertuigen beter gecontroleerd worden.

Het voorstel volgt na een reprimande van de Europese Commissie. Volgens de Europese richtlijnen moeten trekkers en landbouwvoertuigen die maximaal 40 kilometer per uur kunnen rijden al sinds 20 mei 2018 APK-plichtig zijn. Nederland voldoet hier niet aan, omdat een eerder voorstel voor de invoering van de APK-plicht is verworpen door de Tweede Kamer.

Naast een APK-plicht en de invoering van kentekens komt er ook een snelheidsverhoging voor landbouwvoertuigen van 25 naar 40 kilometer per uur. Wel geldt er een APK-uitzondering voor voertuigen die vooral voor landwerkzaamheden op het eigen terrein worden ingezet en kleinere voertuigen zoals meeneemheftrucks en fruittreintjes.