Justitie valt binnen bij Belgische profclub Moeskroen

De club zou eigendom zijn (geweest) van een spelersmakelaar en daarnaast miljoenen euro’s witgewassen geld hebben ontvangen.

Het Stade le Cannonier van Royal Excelsior Moeskroen.
Het Stade le Cannonier van Royal Excelsior Moeskroen. Foto Wikimedia Commons

De Belgische justitie is woensdag binnengevallen bij voetbalclub Royal Excelsior Moeskroen. Dat bevestigt een woordvoerder van het federaal parket na berichtgeving van De Standaard.

In totaal zijn zeven huiszoekingen verricht bij de club uit Henegouwen en de bestuurders. Ook bij de Belgische bond KBVB en het BAS (het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, red.) viel het federaal parket binnen. Er is niemand aangehouden, wel zijn drie personen meegenomen voor verhoor. De invallen staan los van het lopende onderzoek naar grootschalige corruptie in het Belgische voetbal, door media in België en Nederland omgedoopt tot “Operatie Propere Handen”.

Witwaspraktijken, fraude, corruptie en wedstrijdvervalsing. Het Belgische voetbal is weer eens in opspraak.

Spelersmakelaar

De Belgische justitie onderzoekt de club al sinds april van dit jaar, omdat het vermoeden bestaat dat de Moeskroen eigendom is (of was) van een spelersmakelaar. Dat is tegen de regels van zowel de Europese bond UEFA, als wereldvoetbalbond FIFA. Daarnaast wordt de club verdacht van witwassen: via offshore-bedrijven zouden enkele miljoenen euro’s naar de club gesluisd zijn.

Wie de makelaar in kwestie is wil de justitiewoordvoerder niet zeggen. Dat het om de Israëlier Pini Zahavi gaat, wiens naam deze week veelvuldig viel in Belgische media, ontkent hij niet. Volgens De Standaard was Zahevi zeker tot en met het einde van 2016 de baas bij Moeskroen.

Royal Excelsior Moeskroen staat op dit moment vijftiende in de zestien clubs tellende Jupiler Pro League, de hoogste Belgische voetbaldivisie.