Italië houdt voet bij stuk en laat tekort stijgen

De Europese Commissie had Rome tot en met dinsdag gegeven om nog aan de begroting te sleutelen. De populistische regering ziet daarvan af.

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Salvini vorige week tijdens een persconferentie op zijn ministerie.
Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Salvini vorige week tijdens een persconferentie op zijn ministerie. Foto Alessandra Tarantino/AP

Italië gaat zijn begroting voor 2019 definitief niet meer aanpassen. Dat heeft vicepremier Matteo Salvini dinsdagavond laat laten weten, vlak voor het verstrijken van een ultimatum van de Europese Commissie.

De populistische regering die sinds juni aan de macht is in Italië had in zijn begroting voor komend jaar een tekort van 2,4 procent op laten nemen. Dat is in strijd met Europese begrotingsregels. Eerdere Italiaanse regeringen hadden bovendien met Brussel afgesproken dat het tekort juist zou dalen, naar 0,8 procent.

Retour afzender

De Europese Commissie en stuurde de Italiaanse begroting vorige maand in zijn geheel terug naar Rome. Dat was nog niet eerder voorgekomen. Italië, de derde economie van de eurozone, heeft na Griekenland de hoogste staatsschuld van de landengroep.

Dinsdag moest Italië Brussel laten weten of het blijft bij zijn plan om het begrotingstekort te laten stijgen. Het antwoord: Ja, maar we willen praten.

De coalitie, bestaande uit Lega en de Vijfsterrenbeweging, toont zich dus niet gevoelig voor de kritiek uit Brussel, maar heeft de commissie wel een aantal toezeggingen gedaan. Zo beloofde vicepremier Luigi di Maio dat het tekort van 2,4 procent een absolute bovengrens is en dat Europa zijn regering daaraan mag houden:

“In het verleden hadden we kabinetten die rekenden met een tekort van 1,8 procent en uitkwamen op 3 procent. Niemand zei daar iets over. Wij zeggen: we beginnen bij 2,4 procent en we eindigen daar.”

De Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IFM), dat eerder ook kritisch was op de plannen, hebben woensdag nog niet gereageerd op de Italiaanse aankondiging. Brussel heeft de Italiaanse stukken inmiddels wel openbaar gemaakt, maar weigert commentaar.

Wat kan Europa doen nu de Italiaanse begroting ‘significant afwijkt’? En drie andere vragen