Israëlische minister Defensie stapt op uit protest tegen wapenstilstand Gaza

Avigdor Lieberman noemde de wapenstilstand met Gaza ‘een capitulatie aan terreur’. Met zijn vertrek lijkt de mogelijkheid op vervroegde verkiezingen dichterbij te komen.

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft zijn ontslag ingediend als protest op het wapenbestand met Gaza.
De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft zijn ontslag ingediend als protest op het wapenbestand met Gaza. Foto Ariel Hermoni/EPA

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft woensdag zijn ontslag ingediend. Dat heeft hij laten weten tijdens een persconferentie, meldt persbureau Reuters. Lieberman stapte op als reactie op de wapenstilstand met Gaza en noemde dit “een capitulatie aan terreur”. Hij pleitte binnen de regering juist voor een hardere aanpak van Hamas na het geweld van afgelopen dagen. Premier Bejamin Netanyahu neemt voorlopig zijn portefeuille over.

Lieberman kondigde aan dat zijn partij de regering zal verlaten en riep op tot vervroegde verkiezingen. Hiermee is het kabinet van premier Netanyahu aan het wankelen gebracht. De regering heeft zonder de steun van Yisrael Beitenu, de partij van Lieberman, nog een zeer krappe meerderheid in het parlement: 61 van de 120 zetels.

Wapenstilstand

Hamas en andere Palestijnse groeperingen gingen dinsdag akkoord met een wapenstilstand dat Egypte had geïnitieerd. Hiermee leek een voorlopig einde te zijn gekomen aan het geweld van afgelopen dagen. Lieberman vindt dat Israël hiermee is gezwicht voor terreur. Hij zei:

“Als ik was aangebleven, had ik de bewoners in het zuiden van het land niet meer recht in de ogen kunnen kijken.”

Premier Netanyahu verdedigde zijn besluit en zei dat “goed leiderschap betekent dat je het juiste moet doen, ook al is het moeilijk”, aldus de Israëlische krant Haaretz. Een woordvoerder van Hamas noemde het vertrekt van Lieberman een “politieke overwinning voor Gaza”. Hij zei dat standvastigheid van Gaza een “politieke schokgolf” teweeg heeft gebracht in Israël.

Lees meer over Lieberman: Deze kolonist gaat nu over de bezette gebieden

Controversieel

Lieberman is een ultranationalist en voorstander van meer nederzettingen in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Hij woonde zelf in een illegale Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.

Zijn aanstelling in mei 2016 was dan ook een controversiële keuze. Lieberman werd hiermee de eerste kolonist die als minister zeggenschap kreeg over de bezette gebieden. Ook wezen critici op zijn gebrekkige militaire ervaring en stond hij bekend als een ongeleid projectiel. Zo had hij in 2015 tijdens een verkiezingscampagne geroepen dat “deloyale Israëlische Arabieren” onthoofd zouden moeten worden.

Na de verkiezingen in 2015 weigerde Lieberman in eerste instantie toe te treden tot de nieuwe regering van Netanyahu omdat hij te soft zou zijn geweest voor Hamas tijdens de Gaza-oorlog in 2014. Een jaar later trad zijn partij alsnog toe.

Lieberman was actief bij de Likud-partij van Netanyahu tot hij in 1999 de ultranationalistische partij Yisrael Beitenu oprichtte. Hij heeft vooral aanhangers onder kolonisten en Russische immigranten.