De Bloemendaalse roes

Zap In het RTL-programma ‘Verslaafd!’ werd Eusebio (50) dinsdag van de drugs geholpen. Groot was het sfeercontrast met ’Het Rotterdam project’, waarin Beau van Erven Dorens optrok met de dakloze Patrick (43).

De dakloze Patrick met Beau van Erven Dorens in Het Rotterdam Project (RTL 4).
De dakloze Patrick met Beau van Erven Dorens in Het Rotterdam Project (RTL 4).

„Op de tiende dag bereikten wij het land der Lotofagen”, vertelde Odysseus. „Ik koos twee mannen uit op verkenning. Onmiddellijk vertrokken zij en kwamen onder de Lotofagen die niets kwaads voor onze makkers in gedachten hadden. Ze gaven hun te eten van de Lotos. Wie proefde van de honingzoete vrucht, wilde niet meer weg.”

Homerus kende de verlokkingen van de roes – en wist hoe moeilijk het is om er afscheid van te nemen. Odysseus sleepte zijn mannen met geweld van het eiland. Wij hebben Peter van der Vorst om dat soort klusjes op te knappen. In een nieuwe aflevering van Verslaafd! hielp hij dinsdag de vijftigjarige Eusebio van de drugs af.

Dat gaat in Verslaafd! met flinke confrontaties gepaard. Eusebio kreeg zijn dochter, twee zussen, zijn ex, een hulpverlener én Van der Vorst („jou ken ik wel”) aan zijn gammele flatdeur. Iedereen mocht zeggen hoeveel verdriet de verslaving had veroorzaakt, er was een afkickkliniek met ‘officiële waarschuwingen’, er waren tranen, maar uiteindelijk doorstond de ex-junkie zijn finale drugstest met glans.

Groot was het sfeercontrast met het tweede RTL4-hulpprogramma, Beau van Erven Dorens’ Het Rotterdam Project. De opvolger van The Amsterdam Project is uitgebreid geprezen, maar ik vind het eerder een heel erg lief dan een heel erg goed programma. De lange mars van mensen door het Nederlandse hulpverleningswoud is vaker vastgelegd.

Ik kijk voor de wederwaardigheden van de schitterende verslaafde Patrick (43), die nog maar moeilijk kan geloven dat iemand zich om hem bekommert. Hij is frisgewassen en ruikt naar shampoo, „maar ik heb niemand om het te vertellen”. Van Erven Dorens beweegt liefdevol mee, voelt even aan de pakjes wit (twee) en bruin (een) die Patrick heeft gescoord. Daar moet hij nog vanaf, maar dat is van later zorg. Op de laatste beelden zagen we Patrick met een ongelovige blik wegzakken in een hotelzwembad.

De roes in Bloemendaal

De roesavond was niet voorbij. Filosoof Ad Verbrugge presenteerde de tweede aflevering van zijn HUMAN-reeks Onderstromen, waarin hij - Homerus in de hand – in Nederlandse kustplaatsen wijsheid zoekt. Een reddingsboot zette hem aan land in Bloemendaal, waar hij de roes wilde onderzoeken.

Om de strandfeesten, maar de Bloemendaalse zelfkant bleek veelvormig. Een succesvolle dj vertelde een jaar van zijn leven in de Bloemendaalse roes vergooid te hebben. De jonge moeder Renée vertelde hoe ze op haar dertiende op hockeyfeestjes aan alcohol begon, doorschakelde naar blowen en ecstasy om een stevige ghb-verslaving op te lopen.

Niet alle verdoving komt uit pillen of drankjes. Een vrouw vertelde hoe ze een klassiek opgeprikt leven leidde – een móóie man, keurige feestjes, kinderen in de juiste kleertjes – tot haar huwelijk strandde. Daarna kreeg ze kanker. Toen dat achter de rug was, gooide ze het roer om. Nu werkt ze voor een begrafenisondernemer en houdt ze Verbrugge staande om hem te wijzen op een jong hertje achter een hek. Voor het eerst gelukkig.

Een aardig weetje voor wie het dorp bezoekt: de gescheiden mannen en vrouwen wonen boven de winkels. Verbrugge portretteerde ook een prachtige moeder en dochter (oud geld) die alle verdoving wisten te weerstaan.

Na deze prettige filosofische reportage zag ik vooral een nieuwe reeks van Beau van Erven Dorens voor me: Het Bloemendaal Project, waarin hij de stille slachtoffers van het duinleven de weg wijst naar een vervullend bestaan.