Duitse economie krimpt, Nederlandse groei vlakt af

Volgens economen van ING is het slechte kwartaal in Duitsland met name terug te voeren op de export en problemen in de auto-industrie.

Volkswagens staan in Emden klaar voor de export.
Volkswagens staan in Emden klaar voor de export. Foto David Hecker/EPA

De Duitse economie is gekrompen in het derde kwartaal van dit jaar. Dit heeft het Duitse statistische bureau woensdagochtend bekendgemaakt. Van het tweede op het derde kwartaal kromp het Duitse bruto binnenlands product (bbp) met 0,2 procent. Ten opzichte van een jaar geleden is er nog wel groei, maar die is met 1,1 procent het laagste sinds 2014.

Van een Duitse recessie is nog geen sprake. Die vindt volgens de gangbare definitie pas plaats als de economie twee kwartalen achtereen krimpt. Volgens economen van ING is het slechte kwartaal in Duitsland met name terug te voeren op de export en problemen bij de auto-industrie. Het slechte groeicijfer in Duitsland hoeft niet te betekenen dat er een recessie aankomt. Verwacht wordt dat de groei in het vierde kwartaal weer iets herstelt.

Ook in Nederland valt de groei in het derde kwartaal lager uit dan de laatste tijd gebruikelijk was, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van jaar op jaar steeg het volume van het bruto binnenlands product met 2,4 procent, het laagste tempo in bijna twee jaar. De groei van kwartaal op kwartaal viel sterk terug tot nog maar 0,2 procent. Dat is de kleinste toename sinds het tweede kwartaal van 2016.

Lees ook: Krimpt de Duitse economie nu al?

Werkgelegenheid

Het CBS schetste woensdag nog steeds een positief beeld van de Nederlandse economie. De werkgelegenheid groeide fors met 60.000 banen en er kwamen 11.000 nieuwe vacatures bij. Bovendien geven werkgevers steeds vaker een vast contract om medewerkers te behouden. Er kwamen 141.000 van deze vaste contracten bij.

Met name de bouw deed het volgens het CBS goed in het derde kwartaal, gevolgd door de zakelijke dienstverlening, informatietechnologie en de industrie. De consumptieve bestedingen namen met 2,3 procent toe. Met name de horeca profiteerde van de warme zomer.

Voor de gehele eurozone bedroeg de economische groei in het derde kwartaal 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, zo maakte Eurostat, het statistische bureau van de Europese Commissie, twee weken geleden al in een eerste schatting bekend.