In het westen van Kameroen zijn de afgelopen dagen zeker dertig separatisten gedood door regeringtroepen. Dat meldt persbureau AP op basis van de Kameroense autoriteiten. Het gaat om leden van de ‘Amba Boys’, een afkorting van de Ambazonian Defence Forces, een groep die vecht voor afscheiding van het Engelstalige westen van het grotendeels Franstalige land.
Volgens het Franse persbrueau AFP zijn er sinds het begin van de strijd vorig jaar al meer dan 400 mensen omgekomen in het conflict tussen de separatisten en de regeringstroepen. Sinds de verkiezingen van oktober is het geweld in Kameroen alleen maar toegenomen. De zittende president Paul Biya, die al sinds 1982 aan de macht is, won bij die verkiezingen opnieuw door tribale leiders te betalen in ruil voor steun en door de oppositie af te kopen. Protesten werden met harde hand neergeslagen.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2018/10/data36926658-398e00.jpg)
Ontvoering schoolkinderen
Naast de Amba Boys zijn er ook twee andere separatistengroepen actief in het westen van het land: de Red Dragons en de Tiger-milities, die eveneens voor afscheiding strijden. Zo’n 20 procent van de bevolking in Kameroen is Engelstalig en voelt zich achtergesteld door de Franstalige elite van het land. De separatisten in het westen strijden voor een eigen staat: Ambazonië. Daarnaast vecht de regering in het noorden van het land tegen de terreurgroep Boko Haram, die afkomstig is uit Nigeria.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2019/11/data36796594-1acf64.jpg)
Waar Boko Haram bijna verdreven lijkt te zijn, verhevigt de strijd met de separatisten in het westen. Zo werden vorige week woensdag nog bijna tachtig schoolkinderen, twee docenten en een buschaffeur vrijgelaten nadat zij de zondag daarvoor waren ontvoerd in het westen van het land. Er bestaat nog onduidelijkheid over de identiteit van de ontvoerders. Mogelijk waren het de Amba Boys. Op sociale media deelden mannen die zeiden lid te zijn van die groep beelden van de ontvoerde kinderen. Maar officieel ontkennen de Amba Boys dit en stellen dat de regering zelf achter de ontvoering zat, om zo de rebellen zwart te maken.