Brexitblog

Teruglezen: Britse ministers stemmen in met voorlopig Brexit-akkoord

Mays kabinet heeft woensdag, na uren topoverleg, ingestemd met het voorlopige Brexit-akkoord. Wat staat daar precies in en hoe reageren de betrokken politici in het VK en EU? Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Dit is wat we nu weten over het voorlopige akoord voor de Brexit

Terwijl in de Europese hoofdsteden en op de redacties aldaar vast alle neuzen in het conceptakkoord duiken, sluiten we het liveblog van woensdag. De laatste ontwikkelingen kun je in ons nieuwe blog volgen.

Dit is wat we nu weten over het conceptakkoord voor de Brexit:

  • De ministersploeg van Theresa May stemde woensdagavond uiteindelijk in met het conceptakkoord. Ruim vijf uur lang voerde het Britse kabinet daarover overleg.
  • Maar die beslissing werd niet unaniem genomen.
  • Tegelijkertijd kregen EU-ambassadeurs in Brussel uitleg over het akkoord; zij kregen na het nieuws uit Downing Street ook toegang tot de hele tekst.
  • Volgens May en EU-onderhandelaar Michel Barnier is deze voorlopige overeenkomst "de beste die kon worden onderhandeld".
  • De partijen willen de harde grens tussen het VK en de EU - of cruciaal, tussen Noord-Ierland en Ierland, vermijden. Het lijkt erop dat voor Noord-Ierland meer Europese regels kunnen gaan gelden dan voor de rest van het Verenigd Koninkrijk, om handel en reizen te vergemakkelijken.
  • Uit de Europese hoofdsteden en Brussel klinkt een positief geluid; ook de Ieren lijken tevreden.
  • Maar van de Noord-Ierse unionisten, oppositiepartijen in het Britse parlement en overtuigd voorstanders van de Brexit uit de conservatieve partij komt nog steeds veel kritiek.

Premier May heeft donderdag dus direct een flinke bak werk: ze gaat allereerst langs het Lagerhuis om toelichting te geven op het akkoord. Ze moet immers nog een meerderheid meekrijgen in het parlement. Ook in de EU zal nog veel worden gesproken over de overeenkomst. Om 8.00 's ochtends geeft Donald Tusk al een persconferentie.

Lees ook de volgende stukken:

Hoe ziet de oplossing voor de Ierse grens eruit? Barnier ziet ‘een afgewogen akkoord voor ordelijke Brexit'

Daar stond May dan, alleen

May legde woensdagavond "moederziel alleen" haar verklaring af. Wat betekent dat voor de sfeer waarin het topoverleg op Downing Street verliep?

Lees ook het verslag van correspondent Melle Garschagen
Theresa May tijdens haar verklaring aan de pers, woensdagavond.
Foto Toby Melville/Reuters
Theresa May tijdens haar verklaring aan de pers, woensdagavond.
Foto Henry Nicholls/Reuters

De Ieren lijken tevreden

De Ierse premier Leo Varadkar heeft natuurlijk reikhalzend uitgekeken naar de inhoud van het conceptakkoord. Zijn oordeel nu: de deal voldoet aan alle citeria van Dublin. De nationale belangen van de Ieren worden in het voorlopige akkoord beschermd.

"De Brexit is niet ons beleid en iets dat wij betreuren. Maar we respecteren de keuze van het Britse volk", herhaalt Varadkar nog maar eens.

Maar de Nóórd-Ieren zijn vooralsnog helemaal niet te spreken over het akkoord. Sammy Wilson, parlementslid voor de DUP, zegt tegen zelfs tegen de BBC: "Mensen zullen geschokt zijn over het akkoord. Geen deal is nu beter dan een slechte deal."

I am pleased an agreement has been reached between EU & UK negotiators on a draft #Brexit Withdrawal Treaty. While I welcome these developments, Brexit is not our policy & is something we regret. However we respect the vote of the people of the UK. pic.twitter.com/ff4HLr2XAs

— Leo Varadkar (@campaignforleo) November 14, 2018

Hoe zit het nou met Noord-Ierland?

Het conceptakkoord bevat een flinke passage over de 'backstop', het protocol dat moet garanderen dat er geen harde grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland. In de voorlopige overeenkomst is dat geen permanente oplossing, maar kan de bepaling wel worden uitgebreid als ook na de transitieperiode het grensprobleem nog niet geregeld is.

Het VK en de EU zijn het erover eens dat er geen harde grens moet komen tussen de twee partijen - oftewel, de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Die scheidslijn mag geen barrière zijn voor handel, goederenvervoer of personen die daar regelmatig de grens over gaan. Dat zou namelijk ook de verworvenheden van het Goede Vrijdag-akkoord tenietdoen, waarmee in de jaren negentig de vrede tussen Ierland en Noord-Ierland werd bereikt.

In het conceptakkoord wordt uitgegaan van "een gemeenschappelijk douanegebied" voor Noord-Ierland, dat in overeenstemming zal blijven met de regels van de Europese interne markt. Het VK zal zich voor zaken als dierenwlezijn, milieuregels en arbeidsregels, houden aan de EU-standaarden.

Het knetterde tijdens het kabinetsoverleg

Terwijl de Europese kopstukken zich positief tonen, heeft het Londense journaille ook niet stilgezeten. Zo komt steeds meer naar buiten van wat zich tijdens het overleg op Downing Street heeft afgespeeld. Dat was geen gemakkelijke vergadering, zoveel is duidelijk. May moest hard werken om het "collectieve standpunt" dat zij woensdagavond namens het kabinet bekendmaakte, te bereiken.

Politiek verslaggevers van de BBC, The Guardian en The Financial Times melden op basis van bronnen uit Westminster dat meerdere ministers zich uitspraken tégen het akkoord. Minister Esther McVey zou zelfs hebben gedreigd op te stappen.

Twitter avatar bbclaurak Laura Kuenssberg Cabinet did reach a collective position, but certainly not unanimous. I'm told 9 ministers spoke against the agreement - Fox, Hunt, Williamson, Penny Mordaunt, Javid, Leadsom, Evans, Mordaunt and Grayling.

Het besluit om het conceptakkoord te steunen, werd dus allerminst unaniem genomen. En misschien veranderen kabinetsleden alsnog van mening - bij de vorige poging om tot een Brexit-overeenkomst te komen (het Chequers-akkoord) lieten tegenstanders in de dagen daarna van zich horen: toen stapten bijvoorbeeld de ministers van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en Brexit, David Davis, op.

Een 'bemoedigend resultaat', aldus leden Europees Parlement

In navolging van de EU-onderhandelaar heeft ook het Europees Parlement laten weten de ontwikkelingen van woensdag toe te juichen. Dat staat in een verklaring:

"Het is bemoedigend om te zien dat we richting een eerlijke deal gaan die een ordelijke terugtrekking moet verzekeren, inclusief een garantie dat er geen harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland."

Minister Blok: Nederland let op visserij, commercie en 'backstop'

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) laat weten dat de Europese Raad bijeen wordt geroepen zodra de lidstaten de ontwerpteksten hebben doorgenomen. Voor Nederland zijn daarbij de vastgelegde afspraken over visserij en het instellen van een gelijk speelveld van belang, schrijft hij op Twitter. Ook het "verwerken van afspraken over een douane-unie als ‘backstop’ in het terugtrekkingsakkoord vergt nauwkeurige bestudering".

De visserij is niet alleen een punt van aandacht voor Nederland: ook de Schotten maken zich zorgen over wat de uittrede betekent voor de instelling van visquota. Schotse politieke leiders, onder wie David Mundell, en partijleider van de Schotse Nationale Partij Nicola Sturgeon, schreven eerder naar premier May met de eis dat de Brexit ook "volledige soevereiniteit over de domestieke wateren" moet betekenen.

Barnier: we vermijden een 'harde grens' Noord-Ierland

"Het Verenigd Koninkrijk blijft onze vriend, onze partner en onze bondgenoot", aldus EU-onderhandelaar voor de Brexit Michel Barnier.

In zijn verklaring woensdagavond staat hij uitgebreid stil bij het probleem van de Noord-Ierse grens. Volgens hem is het de onderhandelaars namens Londen en Brussel gelukt om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden.

En wat als het Britse parlement tegen het conceptakkoord stemt?, vraagt een journalist aan Barnier tijdens de persconferentie. Barnier: "Zoals het nu in het voorlopige akkoord staat, is een gezamenlijk instemmen nodig. Natuurlijk volg ik nauwgezet het politieke debat zoals zich dat binnen het Verenigd Koninkrijk voltrekt. Dat is zeer spannend en interessant. Ik kan me verder daarover niet uitlaten."

Michel Barnier tijdens de persconferentie woensdagavond. Foto Francois Lenoir/Reuters

Barnier: juridische consequenties Brexit worden zo duideljk

Het conceptakkoord is een belangrijke stap in de vervolging en afsluiting van de Brexit-onderhandelingen. Dat heeft de belangrijkste onderhandelaar namens de EU, Michel Barnier, gezegd in een persverklaring. Hij wijst erop dat het document de juridische consequenties van de Brexit in beeld brengt.

Barnier moet donderdagochtend vroeg aan de slag: nog voor 8.00 uur (Nederlandse tijd) heeft hij een overleg met de president van de Europese Commissie, Donald Tusk. Tusk komt daarna met zijn eigen officiële reactie.

En wat gebeurt er nu?

De kabinetsleden zijn het dan wel eens met het voorlopige akkoord, Mays werk is nog niet gedaan. De EU is nog aan zet; eerder op woensdag kwam al de datum van 25 november bovendrijven voor de volgende top tussen Brussel en het VK.

En de Britse premier moet de parlementsleden nog overtuigen - zij moeten óók instemmen met de tekst. Die stemming in het Lagerhuis wordt gezien als grote hobbel voor het vervolg van deze deal: oppositiepartij Labour heeft al eerder gezegd tegen te zijn en er zijn ook flink wat kritische conservatieve parlementsleden.

May moet dus hopen dat een meerderheid van de leden van het House of Commons, na lezen van het conceptakkoord, instemt. De stemming in het Lagerhuis vindt naar verwachting half december plaats.

Tekst voorlopig Brexitakkoord gepubliceerd

Via de website van de Europese Commissie is zojuist de tekst van het conceptakkoord gepubliceerd. De Brexitovereenkomst is, om precies te zijn, 585 pagina's lang en heet voluit: Draft Agreement on the withdrawal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland from the European Union and the European Atomic Energy Community, as agreed at negotiators' level on 14 November 2018.

May aan het woord

De Britse premier May gaf haar verklaring over het topoverleg voor de deur van 'Number 10':

Ook nog een verklaring van Barnier in Brussel

EU-hoofdonderhandelaar voor de Brexit Michel Barnier zal vanavond ook nog een toelichting geven over het voorlopige akkoord. Dat meldt persbureau Reuters. Hij spreekt in Brussel de pers toe om 21.00 uur vanavond, meldt de Europese Commissie.

EU-diplomaten verwachten dat na afloop daarvan de tekst van het akkoord wordt gepubliceerd.

Verhofstadt is ook positief

In een eerste reactie laat fractieleider Guy Verhofstadt van de Europese liberalen weten positief tegenover het conceptakkoord te staan. Volgens de Belg maken de voorlopige afspraken een Brexit mogelijk "waarbij een hechte relatie blijft bestaan tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk".

May gaat nog in gesprek met DUP

DUP-leider Arlene Foster, de belangrijke gedoogpartner, zal de premier nog woensdagavond ontmoeten. Dan zal ze waarschijnlijk ook meer horen over het akkoord en de afspraken die daarin staan over de Noord-Ierse grens.

DUP-leider Arlene Foster. Foto Clodagh Kilcoyne/Reuters

'In belang van hele VK'

Volgens de premier is het akkoord waarover woensdagavond is gesproken, "het beste document dat we hadden kunnen uitonderhandelen" met de EU. Dat de kabinetsleden met het akkoord instemmen, is volgens haar een belangrijke stap in het Brexit-proces. Natuurlijk, zei de premier, liggen nog moeilijke dagen in het verschiet voor haarzelf, het kabinet en de EU.

Ze besloot haar korte verklaring (er was dus geen ruimte voor vragen van de pers) met: "Ik geloof met heel mijn hoofd en hart dat dit besluit in het belang is van het hele Verenigd Koninkrijk".

May gaat donderdagochtend langs in het Britse Lagerhuis, om het parlement verdere toelichting te geven op het akkoord en de standpunten van het kabinet.

May: kabinet stemt in

Het Britse kabinet heeft ingestemd met het voorlopige Brexitakkoord. Dat is de uitkomst van het topoverleg dat woensdag zo'n vijf uur in beslag nam.

In haar verklaring op de stoep van 10 Downing Street, zegt premier May: "We hebben een lang, vurig en gedetailleerd debat gevoerd."

Nog voordat die deur opengaat...

Het is wachten op premier Mays verklaring over het topoverleg, maar nog even snel: dit is dus de deur van 10 Downing Street, waar de Britse pers de afgelopen vijf uur voor heeft gestaan.

'Raab hoeft vanavond niet meer naar Brussel'

Ondertussen gaan er geruchten dat de Britse Brexit-minister Dominic Raab vanavond niet meer naar Brussel hoeft om een verklaring te geven over het akkoord, samen met EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Die plannen zijn geschrapt, meldt een Britse diplomaat aan Bloomberg.

Een Brusselse diplomaat vertelt het persbureau ook dat de EU-ambassadeurs rekening moeten houden met een mogelijk spoedoverleg over de Brexit dit weekend.

'Overleg bijna afgelopen'

Het overleg op 10 Downing Street lijkt bijna teneinde. Leden van de verzamelde pers melden dat premier May "wellicht binnen enkele minuten" naar buiten zou kunnen komen. Dat zou ook nog makkelijk dertig minuten kunnen duren. Er zijn nog geen details bekend over de verklaring van May, noch over de vraag of de ministers iets overeen zijn gekomen.

EU-ambassadeurs zijn klaar met overleg

In Brussel is de vergadering van EU-ambassadeurs inmiddels beëindigd. Dat overleg is heel anders verlopen dan de Londense affaire, melden verslaggevers. Het was in Brussel een stuk rustiger, voornamelijk omdat de vertegenwoordigers het voorlopige Brexit-akkoord (dat is overigens vijfhonderd pagina's lang) nog niet hebben ingezien.

De ambassadeurs van de 27 lidstaten willen de uitkomst van het overleg op Downing Street afwachten, schrijven verslaggevers van Politco Europe.

Hoe staat het met die verklaring?

Veel verwarring over de vraag of de persconferentie van Theresa May überhaupt wel doorgaat. Politiek verslaggevers citeren de opmerkingen van Nick Hurd, de minister van Politie, woensdagavond. Volgens hem komt er "geen persconferentie" voor de deur van 10 Downing Street, maar wel een korte verklaring van May.

Dat is mogelijk vanwege het uitlopen van het topoverleg; het wordt inmiddels toch wel laat. Persbureau Reuters citeert "een ambtenaar" die vertelt dat May donderdagochtend naar het Lagerhuis komt.

Ok. 10 mins ago Hurd says no press statement in HoC. No 10 didn’t appear to know about it when I called them. Just called back to say there WILL be a short statement outside No 10 after cabinet

— Beth Rigby (@BethRigby) November 14, 2018

Oppositiepartijen: May moet eerst in Lagerhuis spreken

De leiders van de oppositiepartijen - Jeremy Corbyn (Labour), Ian Blackford (SNP), Vince Cable (Liberal Democrats), Liz Saville Roberts (Plaid Cymru) en Caroline Lucas (de Groenen) - willen dat de premier na het kabinetsoverleg eerst langsgaat bij het Britse Lagerhuis.

In een brief aan May schrijven ze dat zij graag op de hoogte willen worden gebracht van de inhoud van het besproken akkoord, voordat de premier de pers te woord staat.

New: Leaders of Westminster's opposition parties - Jeremy Corbyn, Ian Blackford, Vince Cable, Liz Saville Roberts and Caroline Lucas - have written to the PM demanding she urgently makes statement to Commons before briefing the press on Brexit. pic.twitter.com/GCnKeVQShZ

— Ashley Cowburn (@ashcowburn) November 14, 2018

De Noord-Ierse DUP wil ook weten wat er in het akkoord staat

Arlene Foster, de politiek leider van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) zegt dat er "consequenties" zullen zijn als de voorlopige overeenkomst toch anders is dan Mays eerdere standpunten over de Noord-Ierse grens.

"We kunnen niet onze steun uitspreken voor een deal die het Verenigd Koninkrijk zou opbreken", zegt Forster. Zij wil later woensdagavond nog in gesprek gaan met de premier, en hoopt daarvoor nog de tekst van het voorlopige akkoord onder ogen te krijgen.

De DUP, de gedoogpartner van May, speelt een cruciale rol bij de Brexit-besprekingen. Dat zit zo, schrijft NRC-redacteur John Hoogerwaard:

De Noord-Ierse DUP is bang dat door deze afspraak Noord-Ierland op afstand komt te staan van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Dat is onacceptabel voor die partij. Alleen: de DUP heeft als gedoogpartner geen ministers in het kabinet en dus woensdagmiddag geen directe stem, al wordt er aan de zijlijn behoorlijk gedreigd. Hoe Mays ministersploeg zal reageren op het voorstel is onduidelijk. Er zijn vooraf geen signalen dat sleutelfiguren van plan zijn de stekker er bij voorbaat uit te trekken. Maar niets is zo onvoorspelbaar als dit proces.

Mays verklaring komt toch later

Britse journalisten melden nu dat de vergadering van de ministers op Downing Street nog wel even gaat duren. De aangekondigde verklaring van Theresa May zal dan ook later plaatsvinden. De politiek verslaggevers denken dat het overleg zeker tot 20.00 uur (Nederlandse tijd) duurt:

Twitter avatar christopherhope Christopher Hope LATEST Cabinet now not due to break up as late as 7pm. This is later than we had thought. Things are either not going well - or ministers are speaking for longer than everyone had expected. #BrexitDeal

 

Twitter avatar KateEMcCann Kate McCann Cabinet over-running and may now not be finished until 7pm according to Downing St sources. They started at 2pm ... 😬

 

Twitter avatar nickeardleybbc Nick Eardley Three hours in.... possibly another couple to go #Cabinetwatch https://t.co/B0ysoNauLg

Het topoverleg zou langer duren dan vooraf verwacht werd, doordat alle aanwezigen één voor één aan het woord komen om hun opvattingen over het akkoord te delen. Een bron van Downing Street zegt tegen journalisten dat "iedereen bij de bespreking zijn zegje wil doen en ze spreken allemaal langer dan normaal."

Ook Brexit-vergaderingen in Brussel

De permanente vertegenwoordigers (ambassadeurs) van de 27 overblijvende EU-lidstaten zijn vanmiddag in Brussel eerst door de Europese Commissie bijgepraat over de voorbereiding op een Brexit zónder akkoord.

Die bijeenkomst stond al langer voor vandaag gepland en is gewoon doorgegaan - een akkoord kan immers altijd nog misgaan, zolang het Britse (en Europese) parlement er nog niet over gestemd hebben.

Aan het eind van woensdagmiddag worden de permanente vertegenwoordigers en dus de lidstaten bijgepraat over het onderhandelingsakkoord over de Britse uittreding. Dat gebeurt door Sabine Weynand, de secondant van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Zij had ook de afgelopen weken de dagelijkse leiding aan Europese zijde aan de onderhandelingstafel. De Europese voorbereidingen voor een Brexit-top zijn hiermee niet klaar. De ambassadeurs briefen hun regeringen in de hoofdsteden, en na vanmiddag gaan zij de laatste versie van het akkoord nog eens uitgebreid bestuderen.

Onderhandelaar Sabine Weynand arriveert bij het overleg met de EU-ambassadeurs in Brussel. Foto Francois Lenoir/Reuters

Voormalig premier Blair: Brexit wordt 'nutteloos' of 'pijnlijk'

Voormalig premier Tony Blair, sowieso al een tegenstander van de Brexit, staat afwijzend tegenover het voorlopige Brexit-akkoord. In een interview met nieuwszender BBC zegt hij dat het akkoord dat nu besproken wordt, Brexiteers noch Remainers tevreden kan stellen.

Volgens hem staat Theresa May voor een keuze tussen een "zinloze", gereguleerde Brexit en een "pijnlijk" vertrek zonder overeenkomst. De enige uitkomst, volgens Blair, is nog een referendum, die de politici een duidelijk mandaat zou geven. Een nieuwe Leave-stem zou "het einde van dit twistpunt voor deze generatie" betekenen. Als nu toch wordt gekozen voor de EU, moet dat instituut proberen de Britten een nieuwe regeling te bieden.

Blair is niet de eerste politicus die een tweede Brexit-referendum voorstelt, maar May heeft al aangegeven dat zij die stap onder geen beding ziet zitten.

Tony Blair: A new #Brexit referendum could lead to "a renewed offer" from the EU, says ex-PM - and "if the country votes again to leave, that's it... end of the argument"

More: https://t.co/JH160Pd8kQ pic.twitter.com/EfVJfDv8Ln

— BBC Politics (@BBCPolitics) November 14, 2018

IMF: Brexit zonder deal kost aan VK 6 procent van BBP

Als het VK en de EU er niet in slagen een overeenkomst te bereiken over het verloop en vervolg van Brexit, zal dat de Britten flinke kosten opleveren. De Unie verlaten zonder een transitiehandelsovereenkomst zou neerkomen op een verlies van vier jaar aan economische groei. Dat komt neer op 6 procent van het bruto binnenlands product, heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) berekend.

Het IMF heeft woensdag een nieuw rapport gepubliceerd over de kosten van een no-deal scenario voor het VK. Als er wel een handelsovereenkomst wordt gesloten, zou de economische schade kunnen worden gehalveerd. Het IMF voorziet voor Groot-Brittannië vooral verliezen in buitenlandse investeringen.

De VN-organisatie schrijft verder in het rapport dat het belangrijk is dat er een implementatietermijn wordt afgesproken, zodat bedrijven en werknemers de tijd krijgen om zich aan te passen aan de nieuwe overeenkomsten en handelsrelaties.

'Over ruim een uur verklaring van Theresa May'

Theresa May zal waarschijnlijk rond 18.00 uur (Nederlandse tijd) vanuit de premierswoning een verklaring geven over het topoverleg dat zij nu heeft met kabinetsleden. Dat meldt een woordvoerder van Downing Street aan de daar verzamelde pers, schrijft persbureau Reuters. Het Brexit-overleg met de Britse ministers is rond 15.00 uur vanmiddag begonnen.

Britse burgers zijn nog verdeeld over Brexit

Terwijl het overleg over de deal zich binnen de muren van Mays ambtswoning voltrekt, laten Britten daarbuiten van zich horen. Tegenover 10 Downing Street hebben voorstanders van de Brexit zich verzameld:

Foto Andy Rain/EPA

... Terwijl bij de parlementsgebouwen een eindje verderop in Londen een groep tégen uittreding uit de EU protesteert:

Een demonstratie vóór de Europese Unie, woensdagmiddag bij de parlementsgebouwen in Londen. Foto Ben Stansall/AFP

De kabinetsleden bij 10 Downing Street

De Britse pers houdt de deur van 10 Downing Street nu nauwlettend in de gaten. De aankomst van de kabinetsleden en andere prominente politici is ook tot in detail vastgelegd. Zo meldden een uurtje geleden deze hoofdrolspelers zich:

Parlementsleden sturen op nippertje brief aan May

Net voor de aanvang van de veelbesproken kabinetsvergadering is een brief geadresseerd aan premier May naar 10 Downing Street gebracht. In de brief benadrukken dertien Schotse parlementsleden dat zij het akkoord niet kunnen steunen als de visrechten in de nieuwe situatie niet naar hun wens geregeld zijn.

De Schotten uiten hun zorgen over de visquota. Zij eisen dat het VK als onafhankelijke partner met de Europese Unie mag onderhandelen over hoeveel vis gevangen mag worden. De brief is vooral saillant omdat deze ondertekend is door dertien ministers. Ministers die May hard nodig heeft om een meerderheid te krijgen in haar kabinet. Daarnaast zijn de ondertekenaars partijgenoten van de premier.

Interessant is bovendien dat de Schotse minister van Buitenlandse Zaken, David Mundell, de brief ook heeft ondertekend. Mundell heeft het voorlopige akkoord namelijk al ingezien. Deze brief wijst er dus op dat de visserij in het akkoord niet naar zijn wens geregeld is.

Twitter avatar bbclaurak Laura Kuenssberg Just before Cabinet started, letter from Scottish Tory MPs, including Sec of State, hand delivered to No 10 warning against any backsliding on fishing rights - PM simply can't afford to lose those 13 votes

EU-top vindt mogelijk op 25 november plaats

De EU-top over de Brexit staat gepland op 25 november. Dat heeft de Ierse premier Leo Varadkar woensdag gezegd. Deze top gaat alleen door als het voorlopige akkoord wordt goedgekeurd door het kabinet van May.

Ministers arriveren op Downing Street

De ministers komen een voor een aan op 10 Downing Street, de ambtswoning van premier May. Hier zullen ze spreken over het voorlopige Brexit-akkoord. Sky-verslaggever Kate McCann sprak de hoogste juridische adviseur van de Britse regering:

Twitter avatar KateEMcCann Kate McCann Just asked Geoffrey Cox if the Cabinet is happy with his legal advice, he mouthed “wait and see”. Looked cheery enough though

Ondertussen komen ook EU-ambassadeurs samen in Brussel. Volgens BBC-correspondent Adam Fleming kan deze vergadering zo'n drie uur duren, net als de bijeenkomst op Downing Street.

Twitter avatar adamfleming Adam Fleming One EU ambassador arriving for their briefing on #Brexit said their meeting could also last for three hours. Eek.

May: er komt geen nieuw referendum

Wat er ook gebeurt, er komt geen nieuw Brexit-referendum. Dat heeft premier Theresa May woensdag gezegd tijdens haar wekelijkse vragenuur, meldt persbureau Reuters. "We zullen het besluit van het volk niet verloochenen", aldus de premier. Volgens haar sluiten de wensen van de stemmers aan op het voorlopige akkoord, dat later op woensdag wordt voorgelegd aan het kabinet.

May beloofde woensdag dat het akkoord de macht over wetgeving en grenzen terug in Britse handen legt. Ook zouden de banen en de veiligheid van inwoners van het Verenigd Koninkrijk met het plan beschermd worden. Haar ministers zullen later op woensdag een keuze maken met oog op "het nationale belang", zo zei de premier.

Ook heeft de voorzitter van het Britse parlement gezegd dat de kans groot is dat het kabinet pas donderdag met een verklaring komt over het akkoord.

Zo gaat het verder met de Brexitdeal van May

Het kabinet van premier May komt woensdag rond 15.00 uur Nederlandse tijd samen om te overleggen en te stemmen over het voorlopige Brexit-akkoord met de Europese Unie. Naar verwachting zal voornamelijk gesproken worden over de oplossing die geboden wordt voor de Ierse grenskwestie.

Hoewel dinsdagavond en woensdag al van meerdere kanten kritiek is geuit op het akkoord, is onduidelijk hoe Mays ministersploeg woensdag zal reageren. Er zijn vooralsnog geen signalen dat belangrijke figuren de stekker er woensdag willen uittrekken, maar alle opties staan nog open.

Niet alleen de Britse ministers komen woensdag bijeen. In Brussel vindt ook een vergadering plaats van de permanente vertegenwoordigers van de 27 EU-landen. Mogelijk komt er eind november een EU-top om de deal definitief af te kaarten.

Hoewel woensdag een belangrijke dag is voor de Brexit, is deze niet allesbepalend. Kenners beschouwen de stemming in het Britse Lagerhuis als grootste hobbel voor het overleven van Mays deal. Als de ministers instemmen met de deal en de EU-top succesvol uitpakt, zal deze waarschijnlijk in december plaatsvinden.

Lees hier de uitgebreide voorbeschouwing van het Brexitoverleg.

Welkom

Welkom in een nieuw Brexitblog. NRC volgt de weg naar het Britse vertrek uit de Europese Unie. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de Brexit.

Lees hier het vorige blog terug: 'Voorlopig akkoord kan breuk binnen VK veroorzaken'