Arbeidsmarkt

Opnieuw recordaantal vacatures, personeelstekorten nemen toe

Nederlandse werkgevers hadden afgelopen kwartaal opnieuw een recordaantal nog onvervulde vacatures. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek deze woensdag publiceert. Eind september stonden er bijna 262.000 vacatures open, zo’n 11.000 meer dan eind juni. Die toename zat vooral in de zorg (+3.000), de handel (+3.000) en de sector vervoer en opslag (+2.000). Een kwart van de ondernemers ziet de personeelstekorten als serieuze belemmering in de bedrijfsvoering, volgens een CBS-enquête. Er zijn nu nog 1,31 werklozen per openstaande vacature. Dat is bijna net zo weinig als het vorige record van 1,26. Dat dateert van begin 2008. Ook de werkloosheid is met 3,7 procent al bijna net zo laag als begin 2008. Toen zat 3,6 procent van de beroepsbevolking zonder werk. (NRC)