Amsterdam krijgt nieuw Sintverhaal zonder stoomboot en Zwarte Piet

Gouden Boekje Voor de kleine kinderen in Amsterdam, van wie de meeste ouders hebben van niet-Nederlandse afkomst, is het verhaal over Sints oorsprong vernieuwd en inclusief gemaakt. Dieuwertje Blok ontving het nieuwe boek woensdag.

Sint was met een zeilschip, niet per stoomboot, op wereldreis toen hij voor het eerst in Nederland kwam. En Zwarte Pieten als knechten heeft hij niet.

Amsterdam krijgt een eigen nieuw en modern Sinterklaasverhaal, over een internationaal inclusieve Sint. Dat sluit aan bij de doelgroep, 4- tot 7-jarigen, die in de hoofdstad in meerderheid een migratieachtergrond heeft.

Het kinderboek in de vorm van een Gouden Boekje is woensdag aangeboden aan Dieuwertje Blok, presentatrice van het tv-programma Het Sinterklaasjournaal in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Het verhaal van Sinterklaas, geschreven door kinderboekenauteur Sjoerd Kuyper en geïllustreerd door Emanuel Wiemans, legt de nadruk over Sints internationale oorsprong (geboren in Turkije, woonachtig te Spanje) en vrienden (niet knechten) die hij tijdens een wereldreis oppikt, de pieten. Het zijn roetveegpieten, net als de Pieten bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam.

Pieten: niet zwart en niet knecht, in ‘Het verhaal van Sinterklaas’ Illustratie Emanuel Wiemans/ Gouden Boekjes

Er zijn al meer boeken met moderne Sint-en-Pietverhalen en liedjes. Maar Het verhaal van Sinterklaas, met zijn nadruk op de oorsprong van de Sint, is vooral bedoeld om ouders van niet-Nederlandse afkomst van jonge kinderen in Amsterdam een idee van het verhaal van Sinterklaas te geven. Want die ouders kennen dat verhaal niet van huis uit.

Om hen en hun kinderen in te wijden in de steeds veranderende Nederlandse Sinttraditie is dit boekje gemaakt. Wie is Sint? Waarom geeft hij cadeautjes aan ieder kind in Nederland? En: had hij als baby al een baard? Zulke vragen worden beantwoord.

Lees ook: De zoektocht naar de oorsprong van Zwarte Piet

Initiatiefnemer van het boekje is Pam Evenhuis, tevens woordvoerder van de Stichting Sint in Amsterdam, die dit jaar voor de tachtigste keer de Sint-intocht in de hoofdstad organiseert. „Wij willen de Sinttraditie levend houden, om kinderen een plezier te doen”, zegt Evenhuis. „Uit de cijfers van het Amsterdamse bureau voor de statistiek blijkt dat zo’n 44 procent van de kinderen in Amsterdam tussen de 4 en 7 jaar oud, van niet-westerse allochtone afkomst is. En nog eens 15 procent van westers allochtone afkomst. Dat betekent dat zo’n 60 procent van de kinderen voor wie Sint in Amsterdam komt, ouders hebben die de Sinterklaastraditie niet kennen. Wij willen dat het ook hun feest is, waar zij zich bij thuis kunnen voelen. Daarom hebben wij ook al een paar jaar schoorsteenpieten bij de intocht in Amsterdam. En om nu die ouders van buitenlandse afkomst, die de Sinttraditie niet kennen, een verhaal te geven dat ze hun kinderen kunnen voorlezen, kwam ik op het idee voor dit Gouden Boekje. Het past bij het motto van de stichting: Sinterklaas, hét feest voor alle kinderen.”

Sintveranderaars als Schenkman

Evenhuis schaart zich met zijn boekidee dat een nieuwe element in de Sinttraditie wil inbrengen, in de traditie van Sintveranderaars, zoals de Amsterdamse schoolmeester Jan Schenkman. Die publiceerde in 1850 zijn verhaal Sinterklaas en zijn knecht waarin Sint voor het eerst op een toen moderne stoomboot arriveert, en Zwarte Piet een roe-zwaaiende Moorse capedrager is, die nu door sommigen nog steeds als de enige echte wordt beschouwd.

„Alles verandert altijd”, laat auteur Kuyper Sinterklaas in het boek zeggen, met een tekening daarbij van Wiemans van Sint die zijn baard dreigt af te knippen. Grapje van Sinterklaas, blijkt later.

Omslag van ‘Het verhaal van Sinterklaas’ een Gouden Boekje van Sjoerd Kuyper en Emanuel Wiemans, idee: Pam Evenhuis. Illustratie Emanuel Wiemans/ Gouden Boekjes

Het Gouden Boekje, dat Evenhuis met vrienden in opdracht heeft laten maken bij uitgeverij Rubinstein, en deels schenkt aan de Stichting Sint in Amsterdam, verschijnt niet alleen het Nederlands, maar ook in het Engels, voor niet-Nederlands sprekende ouders en kinderen. Dieuwertje Blok heeft ook een audioversie van het boek voorgelezen, die vanaf 16 november via Spotify en Apple Music te beluisteren is. Tijdens de intocht van Sint in Amsterdam op zondag 18 november, rijdt een praalwagen over Het verhaal van Sinterklaas mee in de optocht.

Gouden Boekje: Het verhaal van Sinterklaas, door Sjoerd Kuyper en Emanuel Wiemans (idee Pam Evenhuis). Uitgeverij Rubinstein, 7,50 euro. Op 16 nov audioversie op Spotify en Apple Music. Inl: www.hetsinterklaasverhaal.nl