68 aanhoudingen bij politieactie tegen Calabrese maffia

De actie draait om een grootschalig onderzoek naar de betrokkenheid van de machtige maffiaclan ‘Ndrangheta uit Calabrië bij witwassen en illegaal onlinegokken.

Italiaanse politie.
Italiaanse politie. Foto Elisabetta Barachi / EPA

Bij een grootschalige politieactie tegen het Italiaanse maffiasyndicaat ‘Ndrangheta heeft de politie in samenwerking met Europese autoriteiten 68 mensen gearresteerd. Ook is er 80 miljoen euro in beslag genomen, meldt Eurojust woensdag. Dat is het agentschap van de EU dat helpt bij samenwerking tussen Europese landen bij de bestrijding van zware criminaliteit.

Bij de operatie zijn ongeveer tachtig huiszoekingen gedaan in verschillende Italiaanse steden. De actie draait om een grootschalig onderzoek naar illegaal online gokken en witwassen. In totaal zijn er drie onderzoeken uitgevoerd in de regio’s Calabria, Puglia en Catania in het zuiden van Italië. De gokwinsten zouden in totaal zo’n 4,5 miljard euro bedragen, meldden Italiaanse media. De verdachten zijn aangehouden voor onder meer witwassen, fraude en betrokkenheid bij de georganiseerde misdaad.

Lees ook: Politie Italië en Duitsland arresteren maffialeden

Machtig syndicaat

Bij het onderzoek werden witwasactiviteiten in verschillende landen blootgelegd. Er werd onder meer samengewerkt met de autoriteiten in Nederland, Oostenrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Curacao, Servië, Albanië, Spanje en Malta.

Het Calabrese maffiasyndicaat ‘Ndrangheta is een van de machtigste criminele organisaties ter wereld. Het zou de afgelopen jaren zelfs groter zijn geworden dan de bekende Cosa Nostra. De organisatie, die is geinfiltreerd in het bedrijfsleven en de politiek in heel Italië, domineert de cocaïnehandel in Europa en is ook in Nederland actief. De Nederlandse politie heeft sinds vorig jaar een speciaal team om leden van ‘Ndrangheta op te sporen. In september vorig jaar werd nog een lid in Amsterdam gearresteerd.