Voorlopig akkoord bij Brexit-onderhandelingen

Woensdag komt het Britse kabinet in spoedvergadering bijeen. Ook over de Noord-Ierse grens zouden afspraken gemaakt zijn, maar helemaal hard zijn die nog niet.

Theresa May, archiefbeeld.
Theresa May, archiefbeeld. Foto Matt Dunham/AP

Na 595 dagen onderhandelen hebben de Britten en de EU een voorlopig akkoord bereikt over hoe het Verenigd Koninkrijk uit zal treden.

Een woordvoerder van premier Theresa May bevestigt berichtgeving in Britse media dat de ministerraad woensdag om 14.00 Britse tijd bijeenkomt om het onderhandelingsresultaat te bespreken. Dinsdagavond zal zij haar ministers ontvangen voor individuele gesprekken.

Ook treffen de ambassadeurs van de overige 27 EU-lidstaten elkaar woensdag in Brussel. Die vergadering zal nu ook in het teken staan van het akkoord. Om het scheidingsakkoord goed te keuren moet uiteindelijk een gekwalificeerde meerderheid van EU-lidstaten (20 lidstaten die 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen), het Britse parlement en het Europees parlement instemmen. De besluitvorming moet voor de Brexit-deadline, 29 maart 2019 om 23.00 ’s avonds, afgerond zijn.

Lees ook: De Noord-Ieren beseffen: alles draait nu om ons

Politiek

Verwacht wordt dat de Britse politiek verreweg de grootste hobbel vormt. May heeft een uiterst moeilijk taak de komende weken: ze zal felle tegenstand krijgen, ze leidt een minderheidsregering en toch moet ze de provisorische deal overeind houden. De Noord-Ierse politieke partij DUP zegt tegen de BBC te verwachten dat de deal “erg lastig te verkopen zal zijn”. Het is goed mogelijk dat May wil terugkeren naar de Brusselse onderhandelingstafel als delen van het akkoord onder vuur komen te liggen in het Verenigd Koninkrijk.

Wat inhoudelijk de laatste stand van zaken is, is niet helder. Al langere tijd lijkt het erop dat May instemt met een noodoplossing die ervoor zorgt dat de grens op het Ierse eiland even onzichtbaar blijft als nu het geval is. Als onderdeel van die noodoplossing, de backstop in Brexit-jargon, zal het gehele Verenigd Koninkrijk bij een douane-unie met de Europese Unie blijven. Waarschijnlijk volgt Noord-Ierland, Brits grondgebied, de relevante regels van de Europese interne markt.

De noodoplossing is uiterst omstreden in de Britse politiek. De deal zou ervoor zorgen dat de Britten na de Brexit gebonden blijven aan EU-regels, zonder invloed te hebben op de totstandkoming ervan. Dat is een situatie die per saldo minder gunstig is dan EU-lid zijn, waarschuwen zowel Brexiteers als pro-Europese politici.

Wat zijn de reacties van Britse politici? Volg de laatste ontwikkelingen in het Brexitblog.