Van den Hoogenband en Vergeer chefs de mission voor Tokio 2020

Pieter van den Hoogenband (40) is aangesteld als chef de mission voor de Olympische Spelen van Tokio 2020, Esther Vergeer (37) voor de Paralympische Spelen.

Pieter van den Hoogenband
Pieter van den Hoogenband Foto Lex van Lieshout/ANP

Zijn naam zong al enige tijd rond, maar nu is het officieel: Pieter van den Hoogenband (40) is aangesteld als chef de mission voor de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio. De leiding over de Nederlandse ploeg op de Spelen wordt na tien jaar weer extern ingevuld, nadat de technisch directeur die taak vanaf 2008 had vervuld. Esther Vergeer (37) is aangesteld als chef de mission voor de Paralympische Spelen van Tokio in 2020.

Van den Hoogenband gaat ‘warmdraaien’ bij de Europese Spelen van 2019 in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, waarvoor hij eerst de chef de mission wordt. In die rol wordt hij de vervanger van Jeroen Bijl, die in 2015 op de eerste Europese Spelen in Baku, de Nederlandse ploeg leidde. Voor de Zomerspelen in Tokio volgt hij Maurits Hendriks op.

Van den Hoogenband krijgt als chef de mission, naast het rechtstreekse contact met de naar verwachting zo’n tweehonderd teamleden, vooral een representatieve functie. Daarnaast wordt hij de Nederlandse liaison voor het Japanse organisatie comité. Intern zal hij zijdelings betrokken worden bij de organisatorische aspecten van de uitzending. De topsportafdeling van technisch directeur Maurits Hendriks voert die taken uit. Het contact met de coaches blijft eveneens in handen van Hendriks’ staf.

Wens in vervulling

Voor Van den Hoogenband gaat een wens in vervulling, heeft hij in de aanloop naar zijn formele benoeming laten weten. Nadat zijn kandidatuur was uitgelekt, maakte de oud-zwemmer er in de media geen geheim van dat hij „stond te trappelen van ongeduld”. Hij was een van de oud-sporters die door NOC*NSF werden voorbereid op de taak van chef de mission. Naast Van den Hoogeband waren dat oud-judoka Mark Huizinga en oud-schaatser Carl Verheijen. Allen waren chef de mission bij verschillende Jeugd Olympische Spelen.

Met Van den Hoogenband heeft NOC*NSF vooral aan de wens van Hendriks voldaan. Diens voorkeur ging nadrukkelijk uit naar de oud-zwemmer, vanwege zijn uitstraling als drievoudig olympisch kampioen, maar ook vanwege zijn als goed beoordeelde werk als chef de mission bij het Europees Jeugd Olympisch Festival in Györ (2017) en twee jaar daarvoor in Tiblisi. Verder maakte hij een gedegen indruk als directeur van de EJOF in 2013 in Utrecht.

Staat van dienst

Als sporter heeft Van de Hoogenband een grote staat van dienst. Zijn hoogtepunt lag op de Spelen van 2000 in Sydney, waar hij olympisch kampioen werd op zowel de 100 als 200 meter. Vooral die laatste titel maakte indruk in het zwem-gekke Australië, omdat hij de grote favoriet Ian Thorpe in een rechtstreeks gevecht versloeg. Vier jaar later op de Spelen in Athene werd Van de Hoogenband opnieuw olympisch kampioen op de 100 meter, waarna hij vier jaar daarna, in Beijing, als enige finalist van ‘Athene’ de finale op die afstand haalde, maar genoegen moest nemen met de vijfde plaats. Verder grossierde hij in Europese titels: zestien op zowel korte als langebaan. Van den Hoogenband werd één keer uitgeroepen tot ’s werelds beste zwemmer en drie keer tot de beste zwemmer van Europa. Hij was eenmaal Europees en drie keer Nederlandse Sportman van het Jaar.

Esther Vergeer is een van de succesvolste rolstoeltennissters ooit. Zij is zevenvoudig paralympisch kampioen en werd vijf keer gekozen tot gehandicapte sporter van het jaar.