Tsjechische nationaliteit

Kundera mag zijn staatsburgerschap terug

2005-05-02 11:44:59 epa000424938 Czech writer Milan Kundera, one of the alive authors more important and awarded in Europe, posing two days before the launching in Spain of his new book 'Curtain', an essay where Kundera asks himself about creation, history, moral, lack of certainty and Europe, on Monday 02 May 2005, in Madrid, Spain. EPA/-
2005-05-02 11:44:59 epa000424938 Czech writer Milan Kundera, one of the alive authors more important and awarded in Europe, posing two days before the launching in Spain of his new book 'Curtain', an essay where Kundera asks himself about creation, history, moral, lack of certainty and Europe, on Monday 02 May 2005, in Madrid, Spain. EPA/- -

De Tsjechische schrijver Milan Kundera – bekend van romans als De ondraaglijke lichtheid van het bestaan (1984) over de Praagse Lente – mag na bijna veertig jaar de Tsjechische nationaliteit terug. De premier van het land, Andrej Babis, bood hem dat zaterdag aan bij een bezoek aan Parijs, waar Kundera woont. Het is volgens AFP nog niet bekend of de schrijver ingaat op het aanbod. De 89-jarige Kundera emigreerde in 1975 naar Frankrijk.

Hij verliet zijn thuisland vanwege het communistische regime. Als schrijver ontpopte hij zich in de jaren zestig als een van de bekendste critici van het communisme. In 1979 werd hem zijn nationaliteit ontnomen na de publicatie van Het boek van de lach en de vergetelheid. In 1981 verleent François Mitterrand hem de Franse nationaliteit. Sindsdien schreef hij meerdere boeken in het Frans. In 1986 verscheen zijn eerste direct in het Frans geschreven boek, De kunst van de roman.

De Tsjechische premier was in Parijs vanwege de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden eindigde. „Hij verdient het zeker om zijn staatsburgerschap terug te krijgen”, zei Babis volgens AFP, om vervolgens toe te geven dat hij „de procedure daarvan” niet weet. (NRC)