Transportschip met kunstmest gezonken op Albertkanaal

Op het Belgische kanaal voeren dinsdagochtend twee binnenvaartschepen frontaal op elkaar.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Foto iStockphoto

Twee binnenvaartschepen zijn dinsdagochtend vroeg frontaal tegen elkaar gevaren op het Belgische Albertkanaal, dat Luik verbindt met Antwerpen. Een van de transportschepen is inmiddels gezonken. Het Albertkanaal wordt dagelijks door zo’n honderd binnenvaartschepen gebruikt.

Het gezonken schip, zo’n zestig meter lang, vervoerde kunstmest. Die zou kunnen weglekken en zo voor vervuiling zorgen. De kwaliteit van het water moet nog worden onderzocht; drinkwaterbedrijven in de buurt zijn op de hoogte gebracht van het ongeluk.

Het andere schip is na de botsing bij Herentals, ten oosten van Antwerpen, niet gezonken. De stuwbak ligt wel nog op de plek waar de schepen op elkaar botsten. De opvarenden van beide schepen zijn aan land gebracht.

Tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws laat een woordvoerder van het agentschap de Vlaamse Waterweg weten dat de omvang van de schade aan beide schepen nog niet bekend is. Volgens de lokale autoriteiten zal hinder op het kanaal, waar de scheepvaart is stilgelegd, “nog lang duren”.