Thuiskok

Sardines met chermoula

Het maakt niet uit hoe koud het is, als ik deze sardines eet, gaat de zon een beetje schijnen. Dit is de smaak van Marokko en wat mij betreft ook het beste pleidooi voor meer sardines op tafel hier in Nederland. Een zwaar onderschatte vis. Voeg gerust wat zwarte peper toe aan het recept.

Snijd voor de chermoula de koriander fijn. Pel de knoflook. Stamp de knoflook met wat zout fijn in een vijzel. Voeg de koriander en komijn toe en stamp deze ook fijn. Voeg het paprikapoeder en net zo veel azijn of citroensap toe totdat het een pasta is geworden. Breng op smaak met wat zout.

Bestrooi de sardientjes lichtjes met wat zout. Smeer de sardientjes in met de helft van deze chermoula en laat circa vijftien minuten marineren. Verdeel de rest van de chermoula over de binnenkanten van de gemarineerde sardientjes. Leg steeds twee sardientjes als een tosti op elkaar en wentel ze door de semolina of bloem. Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en frituur de sardinetosti’s in circa vijf minuten aan beide kanten goudbruin. Serveer met partjes citroen.