Cel- en taakstraffen voor afsteken rookbommen tijdens PSV-Ajax

Door de zware rookbommen die PSV-supporters in april vorig jaar afstaken, ontstond korte tijd paniek in het stadion

De rookontwikkeling in het stadion tijdens de competitiewedstrijd tussen PSV en Ajax, april vorig jaar.
De rookontwikkeling in het stadion tijdens de competitiewedstrijd tussen PSV en Ajax, april vorig jaar. Foto Joep Leenen/ANP

De rechtbank van Den Bosch heeft dinsdag celstraffen opgelegd aan twee van de zes PSV-supporters die vorig seizoen tijdens de competitiewedstrijd PSV-Ajax rookbommen afstaken op de stadiontribune. Het gaat om twee organisatoren van de rookbomactie. De twee mannen en de vier andere verdachten zijn ook veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor openlijk geweld.

De ‘coördinator’ van de actie is veroordeeld tot 150 dagen celstraf, waarvan 93 voorwaardelijk. Hij heeft die celstraf al in voorarrest uitgezeten. Een andere organisator kreeg twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De uitspraak ligt lager dan de eis van justitie: tot één jaar cel.

De PSV-aanhangers staken de zes rookpotten in de tweede helft van de wedstrijd aan, waarna dichte zwarte rook zich door een deel van het Philipsstadion verspreidde. Dat leidde tot paniek en gezondheidsklachten onder bezoekers, onder wie kinderen. Vijftien bezoekers werden behandeld aan klachten over de luchtwegen en geïrriteerde ogen. De wedstrijd werd rond de vijftigste speelminuut kort onderbroken.

Stadionverbod

Het weegt voor de rechter zwaar dat de mannen niet hadden nagedacht over de gevolgen van het afsteken van de rookbommen. De paniek had volgens de rechter kunnen leiden tot gevaarlijke situaties in het stadion. In de eis ging justitie uit van brandstichting, maar daarvan was volgens de rechtbank geen sprake. De gebruikte potten veroorzaken in principe geen brand. De mannen zijn wel veroordeeld voor openlijk geweld.

De straffen komen bovenop een levenslang stadionverbod dat PSV de zes supporters oplegde - die met de rookbommen juist een protestactie tegen stadionverboden in gedachten hadden.