St Jansdal enige kandidaat doorstart IJsselmeerziekenhuizen

MC Zuiderzee Het Harderwijkse ziekenhuis St Jansdal is de enige kandidaat om het failliete ziekenhuis over te nemen.

Het MC Zuiderzee in Flevoland.
Het MC Zuiderzee in Flevoland. Foto Robin Utrecht/ANP

De curatoren van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten praten exclusief met het Harderwijkse ziekenhuis St Jansdal over een doorstart. Dat maakte het failliete ziekenhuis dinsdag bekend.

Dinsdag werden in Lelystad de laatste kleine operaties uitgevoerd, woensdag zouden geen patiënten meer worden aangenomen. Ongeveer 180.000 bewoners van de Flevopolder en de Noordoostpolder zijn als ze ziek worden aangewezen op het IJsselmeerziekenhuis. Het ziekenhuis ging drie weken geleden failliet, net als het MC Slotervaart in Amsterdam. Beide ziekenhuizen waren van de MC Groep van onder anderen zorgondernemer Loek Winter.

Lees ook: Simpele antwoorden op de schuldvraag in het zorgdebacle zijn er niet

Dat twee ziekenhuizen in één klap failliet gingen, leidde tot grote verontwaardiging in de Tweede Kamer. In beide gevallen had zorgverzekeraar Zilveren Kruis, onderdeel van Achmea, gezegd niet meer te willen opdraaien voor de verliezen van MC Groep. In de IJsselmeerziekenhuizen werkten ongeveer 1.000 mensen, in MC Slotervaart 1.300.

Of de spoedeisende hulp en spoedzorg voor bevallingen weer voltijds opengaan, zoals de bewoners, lokale burgemeesters en het personeel willen, is nog onduidelijk. Eerder zei directeur Relinde Weil van het St Jansdal-ziekenhuis in NRC dat een voltijds spoedeisende hulp te duur is voor een klein ziekenhuis. Ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis had dat in een ‘visiedocument’ dat uitlekte geschreven. Maar sindsdien heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) toegezegd 4,4 miljoen euro per jaar beschikbaar te stellen.

Lees ook: Kwartetten met de zorg in Flevoland

Voor sommige plaatsjes in de Noordoostpolder, zoals Urk, zijn de andere spoedeisende hulpen en verloskunde-afdelingen erg ver: Harderwijk, Sneek of Almere liggen allemaal meer dan 50 kilometer van Urk.

St Jansdal wil wel méér afdelingen openhouden dan de andere bieders wilden, blijkt uit het persbericht van de curatoren. „Gezien het belang van goede zorg in de regio gaat de voorkeur uit naar een potentiële kandidaat die een substantieel deel van de zorg wenst te continueren. De curatoren hebben vervolgens gesprekken gevoerd met diverse partijen en de biedingen nader geanalyseerd.”

Correctie (16 november 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat de IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart van de DC Klinieken waren. Dat klopt niet. Ze waren van de MC Groep. Hierboven is dat aangepast.