Slotervaartziekenhuis definitief dicht

Het personeel van het Amsterdamse ziekenhuis is op de hoogte gebracht van de mislukte onderhandelingen.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Robin Utrecht/ANP

Het failliete MC Slotervaart zal geen doorstart maken. Onderhandelingen van de curatoren met de laatst overgebleven bieder op de boedel zijn mislukt, zo is dinsdagmiddag bekend geworden. Ruim duizend mensen zullen hun baan verliezen.

Over de IJsselmeerziekenhuizen wordt nog gesproken. Daar is St Jansdal de enige overgebleven kandidaat voor een doorstart, werd eveneens dinsdag bekend.

Het personeel van het Amsterdamse ziekenhuis is in de hal op de hoogte gebracht van de mislukte onderhandelingen. Het betekent dat er een einde komt aan het ziekenhuis uit Amsterdam-West dat in 1976 werd geopend.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) heeft de Tweede Kamer dinsdagmiddag geïnformeerd dat de curatoren van het Slotervaart-ziekenhuis geen mogelijkheden voor een doorstart zien:

“De curator van het Slotervaart ziekenhuis heeft vandaag laten weten dat een doorstart niet is gelukt. Voor iedereen die hoopte op een (gedeeltelijke) doorstart is dit een teleurstellende uitkomst. Dat geldt al helemaal voor alle betrokkenen, zorgverleners, medewerkers en patiënten die graag hadden gezien dat het ziekenhuis zou blijven.”

Hoeveel banen precies verloren gaan, kon een woordvoerder van het ziekenhuis niet direct zeggen. Toen uitstel van betaling werd aangevraagd, werkten er ongeveer 1.300 medewerkers, maar sindsdien is een aantal personeelsleden vertrokken. Precieze cijfers daarover had MC Slotervaart niet paraat.

Overdracht

MC Slotervaart laat weten dat het ziekenhuis gaat sluiten, maar niet voordat de overdracht van zorg en de medische dossiers is afgerond. “Met de betrokken partijen zijn afspraken gemaakt om tot een patiënt-veilige en beheerste afbouw van de zorgverlening in MC Slotervaart te komen.”

Volgens de minister hebben betrokken partijen rond het ziekenhuis overleg gevoerd op het ministerie. Hij laat in een persbericht weten: “Hier zijn afspraken gemaakt over een patiënt-veilige en beheerste afbouw van de zorgverlening in het ziekenhuis. De activiteiten van het Slotervaart ziekenhuis worden voortgezet totdat de zorg volledig is overgedragen. Hier zal zo lang voor worden genomen als nodig is, maar tegelijk is de ambitie deze periode zo kort mogelijk te houden. De afspraken worden de komende dagen uitgewerkt.”

Twee oprichters van Cardiologie Centra Nederland waren samen met een aantal investeerders de laatste overgebleven kandidaten om het ziekenhuis eventueel te mogen doorstarten. Ze waren geïnteresseerd in onderdelen van het ziekenhuis.