Dodental bosbrand in Noord-Californië historisch hoog

Het dodental is opgelopen tot 42 en daarmee is het de dodelijkste bosbrand uit de geschiedenis van Californië. President Trump heeft de staat officieel uitgeroepen tot rampgebied.

Reddingswerkers zoeken naar menselijke resten in de regio rond Paradise.
Reddingswerkers zoeken naar menselijke resten in de regio rond Paradise. Foto Josh Edelson / AFP

Een felle bosbrand in het noorden van Californië is de dodelijkste uit de geschiedenis van de Amerikaanse staat. Het dodental van de brand nabij het stadje Paradise is opgelopen tot 42 en er worden 228 mensen vermist. Dat melden lokale autoriteiten aan persbureau Reuters.

Lees ook: Vijf minuten hadden Elsje Kibler-Vermaas en haar gezin om te vluchten bij hun woning in Malibu.

De brand, die nog altijd woedt in de heuvels, heeft nu bijna 50.000 hectare in as gelegd. Ruim 7.100 huizen en gebouwen zijn verwoest. Het grootste deel van Paradise kon niet worden gered door de brandweer. Paradise ligt bijna driehonderd kilometer ten noordoosten van San Francisco.

De dodelijkste brand in Californië tot dusver was in 1933. Een brand in het Griffithpark in Los Angeles eiste toen 29 mensenlevens.

Veel vermissingen

In zowel het noorden als het zuiden van Californië brak afgelopen week brand uit. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de staat officieel uitgeroepen tot rampgebied. Hij greep de ramp afgelopen weekend aan om kritiek te levereren op het in zijn ogen gebrekkige bosbeheer en dreigde zelf om federele hulp te onthouden. Die hulp komt er nu wel.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I just approved an expedited request for a Major Disaster Declaration for the State of California. Wanted to respond quickly in order to alleviate some of the incredible suffering going on. I am with you all the way. God Bless all of the victims and families affected.