Recht op Dwangsom

IND betaalde migranten ruim één mln wegens te trage procedure

Lees ook: NRC sprak vorig jaar vier vluchtelingen, die nu Nederlander zijn.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft dit jaar ruim een miljoen euro moeten betalen aan immigranten van wie de verblijfsaanvraag niet snel genoeg is behandeld. Dat bevestigt de IND dinsdag na berichtgeving in de Volkskrant. De dienst kampt door onderbezetting met flinke achterstanden. Voor verwerking van een aanvraag heeft de IND wettelijk zes maanden. Het duurt gemiddeld al tien maanden voordat de procedure begint, meldde VluchtelingenWerk onlangs. Voordat een immigrant weet of er een langer verblijf in Nederland inzit, is hij of zij nog een jaar verder. Als de procedure bij de IND te lang duurt, heeft de aanvrager recht op een dwangsom. Die loopt dagelijks op, tot een maximum van 1.260 euro. Om het geld te krijgen, moet een immigrant de IND via een advocaat in gebreke stellen. (NRC)