Recensie

Recensie Film

Plotsklaps een genie in de klas

Drama Een kleuterjuf denkt een wonderkind te hebben ontdekt in ‘The Kindergarten Teacher’; een gelaagde film, die stof tot nadenken geeft.

Kleuterjuf (Maggie Gyllenhaal) en wonderkind (Parker Sevak).
Kleuterjuf (Maggie Gyllenhaal) en wonderkind (Parker Sevak).

De oorspronkelijk Israëlische film The Kindergarten Teacher van Nadav Lapid uit 2014 heeft de Nederlandse bioscopen destijds niet bereikt. Alleen al daarom is het de moeite waard dat er nu een Amerikaanse remake van die ogenschijnlijk simpele, maar gelaagde en zelfs mystieke film wél in Nederland te zien is.

Het verhaal over de kinderloze kleuterjuf Lisa, die in haar klas een poëziewonderkind denkt te hebben ontdekt, werd voor de internationale markt herverfilmd met Maggie Gyllenhaal en Gael García Bernal in de hoofdrollen. Maar behalve dat de handeling van Tel Aviv naar New York is verplaatst – waardoor de sociaal-politieke context deels verloren ging, en alles er wat fotogenieker uitziet – blijft regisseur Sara Colangelo dicht bij het origineel. De film – deels thriller, deels psychologisch drama – onderzoekt vragen rondom moederschap, traditie en geheugen, genialiteit, en uiteindelijk de vraag naar het ‘nut’ van de kunsten.

Lapid schreef de film toen hij met zijn veel duidelijker politiek geëngageerde debuutfilm Policeman (2011) over de wereld reisde. De gedichten zijn gebaseerd op gedichten die hij zelf als kind bedacht en schreef. Die autobiografische laag mist in de Amerikaanse versie. Evenals de droef stemmende, maar expliciete constatering dat in repressieve regimes geen ruimte is voor kwetsbaarheid en poëzie. Maar de echo daarvan laat zich ook in de meer psychologisch geïnteresseerde regie van Colangelo nog steeds duidelijk horen.