Oud-presentator Frank Masmeijer overgeleverd aan België

De 57-jarige Masmeijer werd vorig jaar veroordeeld tot acht jaar cel voor betrokkenheid bij grootschalige drugssmokkel. Vrijdag begint zijn hoger beroep in Antwerpen.

Masmeijer komt dinsdag aan bij de rechtbank in Amsterdam. Na de uitspraak werd hij vastgezet.
Masmeijer komt dinsdag aan bij de rechtbank in Amsterdam. Na de uitspraak werd hij vastgezet. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Voormalig televisiepresentator Frank Masmeijer wordt overgeleverd aan België. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdagmiddag bepaald. Na de uitspraak werd Masmeijer vastgezet.

Lees ook: De voormalig Holidayshow-presentator Frank Masmeijer ‘smokkelde niet, maar wist alles’, zo vertelde hij vorig jaar.

De 57-jarige Masmeijer werd in oktober 2018 in België bij verstek veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en een boete van 48.000 euro vanwege betrokkenheid bij de smokkel van 467 kilo cocaïne. Hij zat in de zaak al acht maanden in voorarrest.

‘Brein achter organisatie’

Masmeijer zou samen met zijn groenteboer en de neef van zijn vrouw hebben geprobeerd om de drugspartij via de Antwerpse haven Europa binnen te smokkelen. De drugs zaten verstopt in een partij bananen uit Zuid-Amerika. In de hele zaak stonden 26 verdachten terecht. Een van hen verklaarde dat Masmeijer het brein achter de organisatie is geweest.

Masmeijer had bezwaar gemaakt tegen de overlevering aan België en verklaarde dat hij ten tijde van de drugssmokkel in het ziekenhuis lag en dus niet schuldig kon zijn. Bij de rechtbank in Amsterdam wilde hij tevens aantonen dat hij in België geen eerlijk proces heeft gekregen. De rechter ging daar niet in mee.

Aanstaande vrijdag begint het hoger beroep bij het gerechtshof in Antwerpen. Mocht Masmeijer ook in tweede instantie worden veroordeeld tot een celstraf, dan mag hij die van de Belgische autoriteiten in een Nederlandse gevangenis uitzitten.