Oranjevrouwen pakken WK-ticket na 1-1 in Zwitserland

Na de eerdere 3-0 zege in Utrecht was de 1-1 voldoende voor een WK-ticket volgend jaar in Frankrijk.

Vivianne Miedema van het Nederlandse vrouwenelftal viert haar 1-0 tegen Zwitserland tijdens de return in de finale van de play-offs om een WK-ticket.
Vivianne Miedema van het Nederlandse vrouwenelftal viert haar 1-0 tegen Zwitserland tijdens de return in de finale van de play-offs om een WK-ticket. Foto Koen van Weel / ANP

De Nederlandse voetbalsters gaan opnieuw naar het WK. Oranje had het eerste duel met Zwitserland in de finale van de play-offs met 3-0 gewonnen en stelde het ticket naar het WK in Frankrijk veilig door een gelijkspel in Schaffhausen: 1-1. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman speelde weliswaar bijna de hele wedstrijd in ondertal, maar hield makkelijk stand.

Twitter avatar oranjevrouwen OranjeLeeuwinnen WE GAAN NAAR FRANKRIJK TOE! 💪 🇳🇱 #ZWINED https://t.co/NxoesQTSJD

Bij het WK-debuut in 2015 gingen de voetbalsters zonder al te hoge verwachtingen naar Canada. De ploeg van de toenmalige bondscoach Roger Reijners wist weliswaar de achtste finales te bereiken, maar overtuigen deed Oranje toen nauwelijks. Vorig jaar bij het EK in eigen land wisten de voetbalsters wel voor een hype te zorgen. Alle stadions zaten vol en Oranje pakte op overtuigende wijze de titel. Nu gaan de ‘Leeuwinnen’ als Europees kampioen naar Frankrijk. Ze staan misschien niet in het rijtje met topfavorieten als de Verenigde Staten, Japan en Duitsland, maar ze behoren wel tot de outsiders. Al kostte kwalificatie voor het WK meer moeite dan aanvankelijk werd verwacht.

Ruim twee maanden nadat in Oslo directe plaatsing uit handen was gegeven, verzekerden de vrouwen zich in het mistige LIPO Park alsnog van een ticket naar Frankrijk. De opgebouwde marge uit het eerste duel in Utrecht kwam ook met tien speelsters geen moment in gevaar. Aanvoerster Anouk Dekker moest al na zes minuten met rood van het veld. Dekker verslikte zich even in de bal en hield daarna op zo’n 25 meter van het doel de doorgebroken Ramona Bachmann vast.

Wiegman greep direct in door verdedigster Merel van Dongen in het veld te brengen voor Jill Roord. Voor Roord was dat wel vervelend. De middenveldster mocht eindelijk eens in de basis starten, als vervangster van de geblesseerde Jackie Groenen, maar dat duurde slechts dertien minuten. Ook in ondertal hield Oranje makkelijk stand. De ploeg van Wiegman toonde aan voetballend veel beter te zijn dan Zwitserland, dat amper kansen wist te creëren.

Aan het begin van de tweede helft schoot Vivianne Miedema het laatste restje hoop bij de Zwitserse vrouwen weg. De spits van Arsenal glipte langs haar bewaakster en schoot de bal met links in de hoek: 0-1. De gelijkmaker van Coumba Sow, met een oranje bal, was voor de statistieken.

1 miljoen euro

De Nederlandse voetbalsters zijn met een WK-ticket op zak verzekerd van een minimaal bedrag van ruim 1 miljoen euro. De wereldvoetbalbond FIFA heeft voor het eerst geld vrijgemaakt om de deelnemende landen te helpen bij de voorbereiding op het WK. De FIFA verdeelt 10,2 miljoen euro over de 24 deelnemers, wat neerkomt op zo’n 425.000 euro per land.

Het prijzengeld voor het toernooi is verdubbeld, van 15 naar 30 miljoen dollar, omgerekend 26,7 miljoen euro. ,,Dit is een belangrijk signaal richting het vrouwenvoetbal”, zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino onlangs gewichtig. De landen die worden uitgeschakeld in de groepsfase krijgen 667.000 euro mee naar huis. Een plek in de achtste finales levert bijna 890.000 euro op, de kwartfinalisten ontvangen 1,29 miljoen. Plaatsing voor de halve finales levert 1,42 miljoen op. De nummer 3 van het WK krijgt 1,78 miljoen mee, de verliezend finalist 2,31 miljoen en de winnaar verdient 3,36 miljoen euro.

Voor het eerst krijgen de clubs ook een vergoeding voor het afstaan van hun internationals aan de WK-deelnemers. De FIFA heeft daar 7,5 miljoen euro voor gereserveerd, dat na rato verdeeld wordt. Ondanks de verdubbeling ten opzichte van het WK 2015 is het prijzengeld bij de vrouwen is nog steeds slechts een fractie van de tientallen miljoenen die de mannen mogen verdelen op hun WK.

De spelersvakbond FIFPro heeft daar al vraagtekens bij gezet. ,,Het verschil met de mannen blijft groot en wordt zelfs groter”, meldde de FIFPro recent. ,,De doelstelling van gelijkwaardigheid van alle WK-spelers, ongeacht geslacht, blijft ver uit zicht. Als grootste sport ter wereld heeft het voetbal een fundamentele rol in de maatschappelijke discussie over gelijke beloning van mannen en vrouwen.”

Loting

De Nederlandse voetbalsters horen zaterdagavond 8 december bij de loting in Parijs welke landen ze volgend jaar treffen in de groepsfase van het WK. De 24 deelnemers worden in het futuristisch ogende muziekcentrum La Seine Musicale verdeeld over zes groepen van vier. Voor de indeling van de vier potten hanteert de FIFA de nieuwste wereldranglijst, die op 7 december uitkomt. Frankrijk is als gastland automatisch groepshoofd van poule A.

Oranje is op dit moment de nummer 10 van de mondiale ranglijst, maar na de dubbele zege op Zwitserland gaat de kampioen van Europa mogelijk stijgen. Alle landen die boven Oranje staan, hebben zich ook geplaatst voor het WK: de Verenigde Staten, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Canada, Australië, Japan, Brazilië en Zweden. De andere landen die meedoen aan het WK zijn China, Italië, Zuid-Korea, Noorwegen, Spanje, Thailand en de debutanten Chili, Jamaica en Schotland. Daar komen nog vijf landen bij: drie uit Afrika, één uit Oceanië en de winnaar van de intercontinentale play-off tussen Argentinië en Panama.

Bij de loting, die om 18.00 uur begint, worden landen van hetzelfde continent uit elkaar gehouden. Aangezien Europa met negen landen is vertegenwoordigd, komen in drie groepen wel twee Europese deelnemers bij elkaar te zitten. Het WK dient voor die landen tevens als kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. De drie Europese landen die op de mondiale eindronde het verste komen, mogen naar de Spelen.

De vier Britse voetbalbonden (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) willen met een gezamenlijk vrouwenteam naar Tokio. Ze hebben Engeland naar voren geschoven als het land dat het ticket voor de Spelen moet zien te bemachtigen. Schotland dingt op het WK dus niet mee naar een plek op de Spelen. In de aanloop naar het vorige WK konden de vier Britse bonden geen overeenstemming bereiken over gezamenlijke deelname aan de Spelen. Hoewel Engeland op het toernooi in Canada de halve finales haalde, leverde dat dus geen ticket voor Rio 2016 op. Duitsland, Frankrijk en Zweden gingen toen naar de Spelen. Zweden deed dat door het olympisch kwalificatietoernooi te winnen waaraan ook Oranje meedeed. (ANP)