Ondernemers gebruiken Brexit-subsidies amper

Brexit De overheid heeft geld om honderden bedrijven te helpen met Brexit-advies. Pas vier bedrijven hebben er gebruik van gemaakt.

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) maken amper gebruik van 4 miljoen euro aan subsidie voor advies over de gevolgen van de Brexit voor hun bedrijf. Slechts vier mkb-ondernemers hebben de regeling van het ministerie van Economische Zaken benut, terwijl die plaats biedt aan honderden ondernemingen. Het ministerie bevestigde maandag berichtgeving daarover in het Algemeen Dagblad.

De begin dit jaar geopende subsidieregeling is onder meer bedoeld voor mkb’ers die willen weten welke alternatieve afzetmarkten ze kunnen aanboren na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Als zij daarvoor een deskundige inhuren, kunnen ze via een zogenoemde Brexit-voucher de helft van de kosten terugvragen bij het ministerie. Het maximale subsidiebedrag per tegoedbon is 2.500 euro. Naast de vier toegekende subsidies heeft Economische Zaken nog zes aanvragen in behandeling.

Het ministerie betaalt de Brexit-vouchers uit een subsidiepot van 4 miljoen euro. Uit die pot worden ook drie vergelijkbare steunregelingen gefinancierd voor mkb’ers die internationaal ondernemen. Deze regelingen, die niet specifiek met de Brexit te maken hebben, zijn een stuk populairder: tot nu toe is dit jaar 2,6 van de 4 miljoen euro opgemaakt. Daarvan is dus bijna niets uitgegeven aan de Brexit-vouchers.

Volgens het ministerie ligt de geringe belangstelling in elk geval niet aan de promotie van de Brexit-vouchers. Ondernemers hebben volgens een woordvoerder via nieuwsbrieven, bijeenkomsten en de werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland te horen gekregen over de regeling.

Een verklaring voor de geringe interesse is volgens Linda van Beek van VNO-NCW dat mkb-ondernemers nog altijd zelf de helft van de advieskosten moeten betalen. Zolang onduidelijk blijft welke vorm de Brexit precies zal krijgen, zijn de ondernemers huiverig om die investering te doen, zegt zij. „Ook al gaat het om een klein bedrag.”

Impactspan wel populair

Volgens Van Beek is het „zorgelijk” dat ondernemers de vouchers nog zo weinig benutten. „De datum van de Brexit nadert met rasse schreden. Het is tijd voor echte stappen.” Wel verwacht ze dat het gebruik van de regeling populairder wordt zodra de Brexit een vaste vorm krijgt. Van een impactscan op de site van de rijksoverheid hebben tenslotte al wel tienduizenden bedrijven gebruikgemaakt, zegt ze. „Dat is een eerste stap.”

Kleine en middelgrote ondernemers die dit jaar geen gebruik maken van de Brexit-subsidie, krijgen volgend jaar nog een kans. Dan komt er opnieuw budget beschikbaar, zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Hoe hoog dat wordt, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens de woordvoerder is het „niet ondenkbaar” dat de pot evenveel geld zal bevatten als dit jaar.