Distributiecentrum Alibaba komt niet naar Nederland

Ondanks de hulp van premier Rutte kiest het Chinese miljardenbedrijf voor het Belgische Luik als logistieke hub in Europa.

Een distributiecentrum van Alibaba in de Chinese miljoenenstad Hengyang.
Een distributiecentrum van Alibaba in de Chinese miljoenenstad Hengyang. Foto AFP

De nieuwe Europese logistieke hub van Alibaba wordt niet in Nederland gevestigd. De Limburgse steden Maastricht en Weert waren beide in de race, maar de Chinese internetreus Alibaba kiest voor de Belgische stad Luik als toekomstige vestigingsplaats. Dat bevestigt Europees directeur Terry von Bibra van Alibaba aan Het Financieele Dagblad.

Volgens Alibaba is het ‘project Luik’ al van start gegaan. Voor het jaarlijkse online shoppingevenement Singles’ Day van afgelopen weekend zijn de eerste vliegtuigen vanuit Hangzhou naar Luik gevlogen, vertelt Von Bibra aan de krant.

Rutte ontving topdelegatie Alibaba

De keuze voor Luik betekent dat de plannen van de Limburgse steden in de ijskast kunnen, ondanks de hulp van premier Mark Rutte. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) bevestigde maandag de berichtgeving dat Rutte afgelopen zomer een delegatie van Alibaba ontving in het Torentje om te praten over het Nederlandse vestigingsklimaat.

Naast Von Bibra was ook Alibaba-oprichter Jack Ma bij dat gesprek aanwezig. Ma treedt komend jaar af als algemeen directeur van het bedrijf dat op de Amerikaanse beurs momenteel 370 miljard dollar (bijna 330 miljard euro) waard is.

Volgens Europees directeur Von Bibra is er in de toekomst kans dat het nieuwe logistieke knooppunt van Luik stapsgewijs wordt uitgebreid. Daarbij is het mogelijk dat Nederland opnieuw in beeld komt als vestigingsplaats.