Kabinet krijgt kritiek op falend mestbeleid en filebeleid

De Haagse Stemming Vandaag staat Rob Jetten tegenover de senaat. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Het OM bemoeit zich met Schoutens mestfraudebeleid. Meer asfalt gaat niet werken. En de IND bekent, dure, schuld aan de vertraging van asielverzoeken.

MINDER, MINDER: Na rechters die oordeelden dat de staat meer moet doen om CO2-uitstoot terug te dringen, is het nu het Openbaar Ministerie dat zich met de omvang van de veestapel bemoeit. Sinds NRC een jaar geleden grootschalige mestfraude onthulde, beloofde Carola Schouten allerlei maatregelen. Maar terwijl die niet of maar ten dele werden ingevoerd, nam het probleem van het mestoverschot alleen maar toe. Rob de Rijck, de landelijk coördinerend milieuofficier-van-justitie ziet maar één oplossing. “Een verminderde productie van mest. De veestapel zal kleiner moeten worden.” Landbouw-minister Schouten schrikt daarvan. “Dit is een heel politieke discussie.”

MEER, MEER: Een politiek evenmin populair onderwerp, in ieder geval in de coalitie, is rekeningrijden. Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) zien zichzelf liever als “de meiden van het spitsmijden”. Toch is een kilometerheffing, zo blijkt uit onderzoeken, de enige mogelijkheid om files echt op te lossen. Sterker nog, de belofte van het kabinet om duizend kilometer meer asfalt aan te leggen, werkt averechts. Meer asfalt zorgt voor meer automobilisten en dus voor meer files. Reken dus maar op filerecords van meer dan 1.135 kilometer

VERTRAGINGSCHULD: Asielzoekers die nog in een procedure zitten, kunnen geen leven in Nederland opbouwen, noch worden uitgezet. Maar als hun aanvraag niet binnen zes maanden wordt behandeld kunnen ze bovendien een dwangsom krijgen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst trekt in de Volkskrant aan de bel dat het hen door personeelstekorten niet lukt om zich aan de wettelijke termijnen te houden, wat de staat miljoenen gaat kosten. Het past overigens ook niet zo lekker in het politieke verhaal dat het asielzoekers zijn die steeds hun procedures vertragen.

R(TL)ELLETJE: Een vreemd bericht gevolgd door een nog vreemdere column, gisteren op de site van RTL Nieuws. De nieuwskop luidde dat Geert Wilders uitleg wilde over de mogelijke politieke invloed op zijn ‘minder Marokkanen’-proces. Zoals hij wel vaker extra aandacht wil voor de vervolging. Maar het echte nieuws stond onderin. “Sinds mei beschikt RTL over informatie dat Opstelten invloed uitoefende. Bronnen meldden dat hij voorafgaand aan het besluit van het OM duidelijk maakte dat deze zaak tot strafvervolging moest leiden.” Waarom werd dáár het journaal niet mee geopend? Omdat RTL het van één anonieme bron hoorde en het daarna niet rond kreeg. Maar het wel deelde met Wilders en zijn advocaat, zo wordt in een column uitgelegd. En dan maak je alsnog nieuws. Opstelten ontkent overigens, maar zijn indirecte opvolger Grapperhaus zal dit alsnog moeten uitleggen.

WAT WIJ VOLGEN: Vandaag verdedigt D66-fractiechef Rob Jetten de zogeheten deconstitutionalisering van de burgemeester in de Eerste Kamer. Door benoemingen van burgemeesters - en commissarissen van de koning - uit de grondwet te halen, wordt het makkelijker in de toekomst te regelen dat zij direct verkozen kunnen worden. Voor die combinatie van een grondwetswijziging en democratische vernieuwing deinzen senatoren van SGP, CDA, PvdA en VVD terug. Het lijkt erop dat de vereiste tweederde meerderheid wel gehaald wordt, maar coalitiedissidenten binnen het CDA zijn niet uit te sluiten. In onze podcast uit januari is terug te luisteren waarom juist dit zo belangrijk is voor D66.

QUOTE VAN DE DAG:

“De analyse in het regeerakkoord over de behoefte aan zekerheid bij de Nederlander deel ik. Dat wordt niet bereikt met de maatregelen die het kabinet neemt. Ik vrees dat we verder van huis raken.”

Maurice Limmen uit zich bij zijn vertrek als voorzitter van vakbond CNV in Trouw kritisch over de arbeidsmarktplannen van het kabinet.