Geweld escaleert tussen Israël en Hamas na ‘mislukte spionage-operatie’ Israël

De gewelddadigheden over en weer braken zondag uit. Uit voorzorg heeft Israël scholen in de streek gesloten en lokale verkiezingen die zouden plaatsvinden uitgesteld.

Een Palestijns meisje staat in het puin van het huis waar zij met haar familie woonde. Het stond dicht bij het tv-station van Hamas dat vernietigd werd door Israëlische bombardementen.
Een Palestijns meisje staat in het puin van het huis waar zij met haar familie woonde. Het stond dicht bij het tv-station van Hamas dat vernietigd werd door Israëlische bombardementen. Foto EPA/Mohammed Saber

Voor de tweede achtereenvolgende nacht is het tot felle beschietingen gekomen tussen Israël en Hamas, dat de Gazastrook controleert. Daarbij vielen aan Palestijnse kant drie doden, onder wie twee strijders, terwijl in Israël een burger werd gedood en een twintigtal mensen gewond raakte.

Hamasstrijders vuurden volgens Israël zo’n 400 raketten en mortiergranaten af op de Israëlische grensstreek. Daarbij werd onder andere een woonblok in de plaats Ashkelon geraakt en een bus, die geheel uitbrandde. Israël op zijn beurt voerde luchtacties uit tegen honderd doelen in de Gazastrook die volgens Israël verband hielden met Palestijnse strijders. Zo werd onder meer Al-Aqsa TV, een tv-station van Hamas, verwoest.

De gewelddadigheden over en weer braken zondag uit, naar wordt aangenomen toen een operatie van een Israëlische inlichtingendienst in de Gazastrook bij de zuidelijke plaats Khan Younis mislukte en de Israëlische agenten in een schietpartij met Hamas-strijders verwikkeld raakten. Daarbij werden zeven Palestijnen en een Israëlische militair gedood. Palestijnse woordvoerders spraken van „een laffe Israëlische aanval”.

Zware uitbarsting

Het is een van de zwaarste uitbarstingen van geweld sinds de korte oorlog tussen Israël en Hamas in 2014. Hamas heeft met meer beschietingen gedreigd als Israël zijn bombardementen niet staakt. Het zou dan ook noordelijker gelegen Israëlische plaatsen als Ashdod en Beersheba willen aanvallen.

Uit voorzorg heeft Israël scholen in de streek gesloten en lokale verkiezingen die zouden plaatsvinden uitgesteld.

De VN-gezant voor het Midden-Oosten heeft beide partijen dringend verzocht de strijd te staken. Hij deed ook een beroep op het buurland Egypte dat in het verleden vaker heeft bemiddeld in conflicten rond de Gazastrook. Israël heeft de Gazastrook al sinds 2006 met een blokkade afgesloten. Ook Egypte houdt zijn grens dicht.