Secret Escapes koopt failliete reiswebsite TravelBird

De reiswebsite wordt overgenomen door het Britse Secret Escapes Group. Eerder deze maand werd Travelbird failliet verklaard.

Het hoofdkantoor van TravelBird aan de Amsterdamse Keizersgracht, in 2015.
Het hoofdkantoor van TravelBird aan de Amsterdamse Keizersgracht, in 2015. Foto Olivier Middendorp

De failliete Nederlandse reiswebsite TravelBird gaat een doorstart maken. Daarover is dinsdag overeenstemming bereikt tussen de curator en de Britse Secret
Escapes Group. Het reisbureau neemt de activiteiten en belangrijkste eigendommen van TravelBird over.

Twitter avatar markduursma Mark Duursma Doorstart voor reisorganisatie #TravelBird na verkoop aan Britse Secret Escapes Group.

“Omtrent de verkoopprijs en verdere condities worden geen mededelingen gedaan”, meldt TravelBird in een persbericht. Secret Escapes bedient wereldwijd ruim 62 miljoen klanten met reizen. Verwacht wordt dat de website van TravelBird snel weer in de lucht is.

Veel banen verloren

Curator Jan Padberg zei blij de zijn dat TravelBird een doorstart kan maken “al betreur ik wel dat er vooralsnog weinig werkgelegenheid behouden blijft”. Waarschijnlijk gaan er niet meer dan 25 van de 310 medewerkers mee naar de nieuwe eigenaar.

TravelBird vroeg twee weken geleden uitstel van betaling aan. Het bedrijf verkeerde in financiële moeilijkheden en had gesprekken met potentiële investeerders en overnamekandidaten stuk zien lopen. Op 7 november werd de onderneming failliet verklaard.

Lees ook dit stuk uit 2015 over TravelBird, dat toen net een grote investering op zak had

Problemen

De problemen bij het in 2010 opgerichte TravelBird begonnen afgelopen zomer. Veel minder mensen dan verwacht boekten een reis, vooral door het warme weer in Nederland, een vulkaanuitbarsting in Indonesië en stakingen bij Ryanair. “Het was een perfect storm“, zei het bedrijf twee weken geleden tegen NRC.

Doordat de inkomsten drastisch terugliepen, kon TravelBird niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Vakantiegangers die via TravelBird een reis hadden geboekt, hadden daar last van: sommigen konden hun hotel niet in, omdat de reiswebsite hun verblijf niet had afgerekend met de accommodatie. Gedupeerde reizigers krijgen waarschijnlijk hun geld terug via de Stichting Garantiefonds Reisgelden.

TravelBird kreeg in 2015 nog een investering van 16,5 miljoen euro van een Duits internetbedrijf. De totale waarde van de onderneming kwam daarmee op 156 miljoen euro. Ten tijde van de investering werkten er verspreid over zeventien landen 670 mensen voor TravelBird, dat het imago had van een hippe, jonge start-up. In de eerste helft van 2018 maakte TravelBird voor het eerst winst.