Europees Hof: smaak niet auteursrechtelijk beschermd

Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelt dat smaak geen werk is in auteursrechtelijke zin.

Over smaak valt inderdaad niet te twisten, oordeelden Europese rechters dinsdag.
Over smaak valt inderdaad niet te twisten, oordeelden Europese rechters dinsdag. Foto iStock

De smaak van een voedingsmiddel kan niet auteursrechtelijk worden beschermd. Dat bepaalde het Hof van Justitie van de Europese Unie dinsdag in een rechtszaak tussen twee Nederlandse kaasproducenten.

De zaak draait om zogeheten ‘heksenkaas’, waarvan het intellectuele eigendom sinds 2011 bij producent Levola ligt. Een product van concurrent Smilde zou exact hetzelfde smaken en dus het auteursrecht op de smaak van het product schenden. Levola eiste dan ook in 2015 dat Smilde alle activiteiten rond zijn Witte Wievenkaas zou staken, maar kreeg ongelijk van de rechtbank in Gelderland.

‘Smaak is subjectief’

Levola ging in beroep, waarop het gerechtshof in Arnhem-Leeuwarden juridisch advies inwon bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Volgens de nationale rechters bestaat over de kernvraag - is smaak van een intellectueel eigendom auteursrechtelijk beschermd? - nog geen juridische duidelijkheid.

Smaak is volgens het dinsdag gepubliceerde besluit van het Europese Hof van Justitie geen werk in auteursrechtelijke zin. Smaak kan niet objectief of nauwkeurig uitgedrukt worden en is, stellen de Europese rechters, subjectief, variabel en contextafhankelijk.

Het oordeel van de Europese rechters beslist de nationale rechtszaak formeel gezien niet. Wel moet de uitspraak van de landelijke rechters overeenkomen met de beslissing van het Europse Hof.