Eredivisie

Hans Nijland vertrekt na 22 jaar als directeur van FC Groningen

Hans Nijland
Hans Nijland Foto REMKO DE WAAL/ANP

Hans Nijland stopt aan het einde van dit seizoen als algemeen directeur bij FC Groningen. Nijland is de langstzittende bestuurder in het betaald voetbal. Hij begon in juni 1996 als commercieel manager bij de voetbalclub, maar werd een half jaar later al benoemd tot algemeen directeur.

„Het is de moeilijkste beslissing geweest die ik in jaren heb genomen, maar mijn gevoel zegt dat ik dit moet doen”, laat Nijland in een eerste korte reactie van de club weten. „Eind vorig seizoen heb ik dit al besproken met mijn gezin. Nu is het moment daar. Ik denk dat het voor FC Groningen heel goed is dat er na bijna 23 jaar iemand anders komt die de kar gaat trekken.”

Nijland neemt op 30 juni 2019 afscheid van FC Groningen. Onder de algemeen directeur verhuisde de club in 2006 naar het nieuwe stadion, dat de naam Euroborg kreeg. Het stadion is ondertussen uitgebreid naar 22.550 zitplaatsen. In 2015 won de club de KNVB Beker en plaatste het elftal zich voor Europees voetbal.

De 58-jarige directeur stond ook aan de basis van het TopsportZorgCentrum, waarin alle teams van FC Groningen onder één dak zijn samengebracht. Het complex op Sportpark Corpus den Hoorn is in oktober geopend.

„Deze functie kost je zes, zeven dagen in de week en slurpt energie”, zegt Nijland. „De raad van commissarissen heeft nu voldoende tijd om een geschikte opvolger te vinden. Tot die tijd ga ik met de mensen op werkvloer nog vol aan de bak, want ik wil de club goed achterlaten.”

FC Groningen kende dit seizoen een zeer moeizame start en stond tot afgelopen weekeinde onderaan in de eredivisie. Door achtereenvolgende overwinningen op Excelsior (2-4) en sc Heerenveen (2-0) heeft de ploeg weer wat lucht gekregen. (ANP)