‘Dewinter werkte voor Chinese spion’

Kopstuk Vlaams Belang De Belgische justitie onderzoekt de rol van Filip Dewinter als adviseur voor een verdachte organisatie.

Filip Dewinter, boegbeeld van de radicaal-rechtse partij Vlaams Belang, was jarenlang adviseur bij een organisatie die door de Belgische inlichtingendiensten verdacht wordt van spionage voor China. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Hij kreeg onkosten vergoed door de Europe China Cultural and Educational Foundation (ECCEF), en had zelfs een ontmoeting met een directeur van de federale politie in opdracht van de stichting. Het Belgisch parket onderzoekt het dossier momenteel.

ECCEF was vijf jaar gevestigd in Antwerpen en organiseerde culturele evenementen. Stichter Shao Changchun kwam in 2012 naar België; officieel als vioolbouwer en om de culturele banden tussen Europa en China aan te halen. Met dat doel richtte hij ook ECCEF op.

In de praktijk ging het de stichting er waarschijnlijk meer om politici en zakenlui te bereiken, met steun van de Chinese overheid. Shao Changchun is eind vorig jaar België uitgezet. Hij wordt verdacht van ‘inmengingsactiviteiten’ en zijn organisatie was een vehikel voor Chinese propaganda, concludeerden de Belgische geheime diensten na onderzoek.

Dewinter had volgens inlichtendiensten nauwe banden met Shao. Ook de inmiddels overleden Freddy Van Gaever, Antwerps zakenman en voormalig Vlaams Belanger, zou Shao hebben geholpen door hem in contact te brengen met politici.

Dewinter bevestigt ECCEF-adviseur te zijn geweest. Hij erkent in hun opdracht naar het etentje te zijn gegaan. Hij noemt het een „onschuldige meeting”. „De Chinezen nodigden vaak delegaties uit naar België en wilden weten of het mogelijk was die hen via de vip-uitgang van Zaventem naar buiten te brengen.”

Dewinter reisde naar China, at met de ambassadeur van Oezbekistan en verbleef vijf dagen in Kazachstan – op kosten van de organisatie. Hij kreeg er geen geld voor, zegt hij.

Dewinter zegt dat Shao zich in 2013 aan hem voorstelde als „zakenman die geïnteresseerd was om artiesten uit China naar hier te halen, en omgekeerd”. Hij zei ook: „Contacten met China zijn belangrijk voor de Antwerpse haven. En de Chinese gemeenschap in Antwerpen is electoraal belangrijk.”