Democraat Sinema wint Senaatsrace in Arizona

Kyrsten Sinema wordt de eerste vrouwelijke senator namens de zuidwestelijke staat. Haar zege past binnen een gunstige trend voor de Democraten sinds de avond van de verkiezingen.

Kyrsten Sinema in Tempe, Arizona op 3 november.
Kyrsten Sinema in Tempe, Arizona op 3 november. Foto Christian Petersen / Getty / AFP

De Democratische kandidaat Kyrsten Sinema is maandagavond uitgeroepen tot winnaar van de verkiezing voor een Senaatszetel namens de Amerikaanse staat Arizona - een van de races die nog onbeslist waren na de midterms van afgelopen dinsdag. Dat meldt persbureau AP.

Sinema, nu lid van het Huis van Afgevaardigden voor een kiesdistrict in Arizona, behaalde een krappe overwinning op Martha McSally, een Republikeinse Afgevaardigde. Ze wordt de eerste vrouwelijke senator voor Arizona, en de eerste Democratische senator namens de zuidwestelijke staat sinds 1994.

De felle strijd tussen Sinema en McSally om de senaatszetel die vrijkomt door het vertrek van de gematigde Republikein Jeff Flake, heeft landelijk veel aandacht getrokken. Sinema, die in het Congres een reputatie heeft opgebouwd als een gematigde Democraat, beloofde op te komen voor behoud van gezondheidszorg.

McSally, een voormalige straaljagerpiloot die twee conservatievere Republikeinen versloeg bij de strijd om de nominatie, onder wie de omstreden oud-sheriff Joe Arpaio, viel haar echter aan als onvaderlandslievend wegens haar betrokkenheid bij demonstraties tegen de oorlogen in Irak en Afghanistan in de jaren 2000.

Lees ook: Wat je moet weten over de Amerikaanse midterms

Gunstige trend voor Democraten

De overwinning van Sinema past binnen een gunstige trend voor de Democraten sinds de avond van de verkiezingen: races voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden die too close to call waren, zijn sindsdien veelal in hun voordeel uitgevallen.

De Democraten, die hadden gehoopt op een ‘blauwe golf’ aan steun bij de eerste landelijke verkiezingen sinds de beëdiging van president Donald Trump, leken dinsdagavond genoegen te moeten nemen met een minder overtuigende overwinning. Achteraf menen waarnemers dat ze wel degelijk reden hebben tot vreugde.

De Democraten hebben inmiddels 32 Huiszetels veroverd in het Huis van Afgevaardigden - hun beste resultaat sinds het Watergate-schandaal, dat in 1974 leidde tot het aftreden van de Republikeinse president Richard Nixon. Ze gaan aan kop in vier races die nog onbeslist zijn. Het totaal kan nog oplopen tot veertig.

Lees ook: De almaar verder Verdeelde Staten van Amerika

In de Senaat hebben de Democraten drie zetels verloren (in Indiana, Missouri en North Dakota) en twee zetels veroverd op de Republikeinen (in Nevada en nu in Arizona). Ze zijn nu verzekerd van 47 zetels (inclusief twee onafhankelijke senatoren die meestemmen met de Democraten), tegenover zeker 51 voor de Republikeinen.

De Senaatsrace in Florida is nog onbeslist; de Republikeinse kandidaat Rick Scott heeft daar een krappe voorsprong op de zittende senator, de Democraat Bill Nelson. Wegens het minieme verschil worden de stemmen herteld. De verkiezing om een Senaatszetel in Mississippi wordt eind deze maand beslist in een tweede ronde; naar verwachting blijft die zetel in Republikeinse handen.