Opinie

Dark mode: zwarte telefoon-apps zijn zuiniger

Dark web, dark data, dark patterns: meestal betekent ‘donker’ in de techwereld dat er iets vreselijks op de loer ligt. Dat geldt niet voor de dark mode op je telefoon. Wie gebruik maakt van apps met een zwarte achtergrond, is zuiniger met z’n accu. En met zichzelf.

Vorige week maakte Google op een Android-conferentie bekend dat de nieuwe YouTube-app een zwarte achtergrond met grijze accenten krijgt. Dat bespaart 15 tot 60 procent energie op een smartphone met oled-scherm. Die ruime marge hangt samen met de helderheid van je scherm: op volle kracht valt er meer stroom te besparen.

Veel telefoons hebben zo’n oled-scherm, met pixels die zichzelf verlichten en uitgeschakeld worden als ze zwart moeten zijn. Dark mode heeft geen effect op toestellen met lcd-schermen – die hebben altijd achtergrondverlichting nodig. Lcd-kijkers kunnen beter de helderheid van het hele scherm terugschroeven, dan gaat de accu langer mee.

Ooit was een donkere achtergrond de norm: de eerste computers hadden donkere beeldbuizen met groene of gelige letters. Mijn werkstukken voor school typte ik op de blauwe achtergrond van WordPerfect. Daarna kwam Windows, het web en de apps. Al dat harde licht kleurde de wereld wit – bleke snoetjes in het schijnsel van de lcd.

Maar nu is de dark mode terug, ook op de computer. Mac OS kreeg een donker thema dat de concentratie zou verhogen en vermoeidheid voorkomen, zeker ’s avonds.

Als je het een grafisch ontwerper vraagt is een witte achtergrond met donkere letters het beste om teksten op een beeldscherm te lezen. Maar al ‘giffend’ en scrollend verschuift onze mediaconsumptie van statische letters naar bewegende plaatjes. Met foto’s en video’s werkt een donkere achtergrond beter. Vandaar dat Twitter en YouTube donkere versies kregen. Het mag geen verrassing zijn dat ook Facebook (van Messenger en WhatsApp) naar de dark side wil overstappen.

Hoe minder helder, blauwig licht je ’s avonds ziet, hoe sneller je in slaap valt. Een Amerikaans onderzoek uit 2015 toonde aan dat mensen die in bed een e-book lezen gemiddeld tien minuten later in slaap vallen dan mensen die een papieren boek lezen. Het licht van het beeldscherm zou invloed hebben op het melatoninegehalte in de hersenen, het hormoon dat ons slaap-waakritme regelt. Slaaptekort is een van de verborgen ziekmakers, die de kans op hartziektes, diabetes en obesitas verhoogt. Zwartkijkers slapen beter en ze leven langer, zou je kunnen zeggen.

Veel telefoons hebben een nachtmodus die het scherm wat gelig maakt, alsof je appt bij kaarslicht. Of een softwarematig kleurfilter daadwerkelijk blauw licht reduceert, daarover verschillen de meningen. Verstandiger is het helemaal geen tv, laptop of telefoon te bekijken net voordat je naar bed gaat. Het scherm moet eerder en vaker op zwart.

Vandaar deze ode aan de dark mode. Het is misschien niet de boodschap die we willen horen, zo net voor Kerst, maar de wereld heeft meer duisternis nodig.

Marc Hijink is techredacteur.