Brieven

Brieven

Illustratie Roland Blokhuizen

Jammer dat het ‘zes maanden zonder smartphone-experiment’ voorbij is (Je smartphone wegdoen is het probleem verplaatsen, 9/11). Acht testpersonen die hun ervaringen met hun speelgoed deelden, met een ernst alsof het om een levensreddend medicijn ging. Het was zowel verbijsterend als onbedoeld komisch.

Hanneke Hendrix concludeert dat „helemaal smartphoneloos door het leven gaan geen houdbare situatie is”.

Volslagen onzin. Het kan prima, weet ik uit ervaring. Het enige nadeel is dat ik me soms opgelaten voel als ik als enige in het openbaar een gesprek voer met mijn dochter, terwijl andere ouders hun kinderen negeren omdat ze meer van hun telefoon houden dan van hun kind. In praktische zin ondervind ik er zowel met reizen, werken als vriendschappen geen hinder van. Behalve dan dat ik het gevoel krijg in een parallelle wereld te leven als ik artikelen lees over mensen die hun telefoon zo serieus nemen dat ze ontwenningsverschijnselen krijgen als ze een tijdje zonder dat ding moeten.

Wat het experiment voor mij vooral aantoont, is hoe ontzettend gemakkelijk mensen zichzelf laten wijsmaken dat ze iets heel erg nodig hebben. Dat is behalve zielig ook best wel een beetje eng.