Ambassade Israël toch niet in rijksmonument

De voorgenomen verbouwingsplannen aan het pand leidden tot ophef, omdat die schade aan het monument zouden toebrengen.

Het pand op het Plein 1813.
Het pand op het Plein 1813. Foto: Phil Nijhuis/HH

De Israëlische ambassade in Den Haag verhuist toch niet naar een stadsvilla aan Plein 1813, dat een rijksmonument is. Dat heeft de gemeente Den Haag dinsdag laten weten. Rondom de voorgenomen verhuizing was veel ophef ontstaan, omdat de verbouwingsplannen onomkeerbare schade zouden toebrengen aan het pand.

Lees ook: Verbouwing tot ambassade brengt schade toe aan rijksmonument

Israël kocht het gebouw eind 2016 van het Rijksvastgoedbedrijf. De ingrijpende verbouwing was nodig om de veiligheid van de aanwezige medewerkers te waarborgen. Zo waren er plannen om parketvloeren, lambriseringen, stucwerk, ornamenten, plafonds en luiken te verwijderen. Aan de muren zou beton worden toegevoegd.

Weerstand

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de welstandscommissie van de gemeente gaven dan ook een negatief advies over de bouwactiviteiten, omdat die niet voldeden aan de regels voor monumenten. Ook keerden politieke partijen en monumentenzorgorganisaties zich tegen de plannen. Omwonenden vreesden dat de nabijheid van de Israëlische ambassade gevolgen voor hun veiligheid zou hebben.

De Israëlische ambassadeur “heeft aangegeven zich te beraden op opties voor alternatieve huisvesting”, aldus de gemeente. Het is nog niet bekend welke opties dit zijn. Momenteel huist de Israëlische ambassade in een pand aan de Buitenhof.

Correctie (14 november 2018): Boven een eerdere versie van dit bericht stond een foto van het verkeerde pand. Het beeld is vervangen.