‘Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter werkte voor Chinese spion’

De Belgische justitie onderzoekt de rol van Dewinter als adviseur voor een verdachte organisatie.

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter.
Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. Foto Yuri Kochetkov/EPA

Filip Dewinter, boegbeeld van de radicaal-rechtse partij Vlaams Belang, is jarenlang adviseur geweest bij een organisatie die door de Belgische inlichtingendiensten verdacht wordt van spionage voor China. Dat meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws maandagochtend. Hij kreeg onkosten vergoed door de Europe China Cultural and Educational Foundation (ECCEF), en had zelfs een ontmoeting met een directeur van de federale politie in opdracht van de stichting. Het Belgisch parket onderzoekt het dossier momenteel.

ECCEF was gedurende vijf jaar gevestigd in Antwerpen en organiseerde met name culturele evenementen. De stichter, de Chinees Shao Changchun, kwam in 2012 naar België. Officieel was dat als vioolbouwer en om de culturele banden tussen Europa en China aan te halen. Met dat doel richtte hij ook ECCEF op.

Maar in de praktijk ging het de stichting er waarschijnlijk meer om politici en zakenmensen te bereiken. Dat deed ze met steun van de Chinese overheid. Shao Changchun is eind vorig jaar België uitgezet. Hij wordt verdacht van inmengingsactiviteiten - pogingen om beslissingsprocessen in België te beïnvloeden - en zijn organisatie was een vehikel voor Chinese propaganda, concludeerden de Belgische geheime diensten na onderzoek.

Dewinter had volgens de diensten nauwe banden met Shao. Ook de inmiddels overleden Freddy Van Gaever, Antwerps zakenman en voormalig Vlaams Belanger, zou Shao hebben geholpen door hem in contact te brengen met politici.

‘Een onschuldige meeting’

Dewinter bevestigt in de krant adviseur te zijn geweest voor ECCEF. Ook erkent hij in hun opdracht naar het genoemde etentje te zijn gegaan. Maar hij noemt het een “onschuldige meeting”: “De Chinezen nodigden vaak delegaties uit naar België en ze wilden weten of het mogelijk was om die mensen via de vip-uitgang van de luchthaven van Zaventem naar buiten te brengen.” Dewinter reisde ook verschillende keren naar China, at met de ambassadeur van Oezbekistan en verbleef vijf dagen in Kazachstan - allemaal op kosten van de organisatie. Maar loon heeft hij nooit ontvangen, zegt de Vlaams Belanger.

Dewinter zegt dat Shao zich in 2013 aan hem heeft voorgesteld als “zakenman die geïnteresseerd was om artiesten uit China naar hier te halen, en omgekeerd”. Hij zag het contact als een kans om zijn netwerk uit te bouwen. “Contacten met China zijn belangrijk voor de Antwerpse haven. En de Chinese gemeenschap in Antwerpen is electoraal belangrijk.”

De politicus was zich ervan bewust “dat zo’n vzw [ECCEF, red.] niks kan zonder steun van de overheid, dat is hoe het er in een totalitaire staat als China aan toe gaat”. Maar hij heeft nooit de indruk gehad dat Shao een andere agenda had.

Dit bericht is 13 november aangepast.