Twaalf jaar cel voor dodelijke schietpartij salsafeest Best

De man handelde volgens de rechter uit zelfverdediging, maar zijn keuze om dit te doen met een vuurwapen “overschreed alle grenzen”.

Hulpdiensten na de schietpartij bij de beachclub.
Hulpdiensten na de schietpartij bij de beachclub. Foto Rob Engelaar/Novum

Een 40-jarige man uit Eindhoven is maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar voor het doodschieten van een man tijdens een salsafeest in Best. Hoewel de veroordeelde zich kan beroepen op zelfverdediging, overschreed hij volgens de rechtbank “alle grenzen” door een vuurwapen te trekken.

De man bezocht in november 2017 een salsafeest in de beachclub Sunrise op recreatiegebied Aquabest. In zijn auto had hij een vuurwapen. Binnen kreeg hij ruzie met een andere bezoeker van het feest. Toen de man de club verliet, naar eigen zeggen om escalatie te voorkomen, ontstond opnieuw een opstootje.

Lees ook: Verdachte aangehouden voor schietpartij Aquabest

De man liep naar de auto en pakte het vuurwapen. Toen een andere man vervolgens op hem af kwam gestormd, schoot hij hem door zijn hoofd. Het 33-jarige slachtoffer overleed later in het ziekenhuis. Hoewel de Eindhovenaar handelde uit zelfverdediging, vindt de rechtbank de manier waarop hij dit deed “buiten alle proportie”. Zijn aanvaller was namelijk ongewapend.

Ook rekent de rechtbank het de man aan dat hij de veiligheid van een beveiliger, die juist probeerde de situatie te de-escaleren, in gevaar heeft gebracht. De rechter sprak van een “brute en onomkeerbare daad”.