Trumpblog

Regering VS: nog geen conclusie over moord Khashoggi

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Dit Trumpblog is gesloten

We sluiten het Trumpblog voor deze week af. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom de Amerikaanse president.

'Nog geen definitieve conclusie moord Khashoggi'

De Amerikaanse regering heeft zaterdag benadrukt nog geen definitieve conclusies te hebben getrokken over de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat zaterdag in een verklaring weten dat er "nog veel vragen onbeantwoord" zijn. Woordvoerder Heather Nauert zei dat de zoektocht naar feiten doorgaat, terwijl "het behoud van de belangrijke strategische relatie tussen de VS en Saoedi-Arabië" in het oog wordt gehouden.

De verklaring volgt na een artikel van The Washington Post, die op basis van bronnen bij de CIA schreef dat uit inlichtingen zou blijken dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman persoonlijk opdracht gegeven zou hebben voor de moord. Jamal Khashoggi werkte voor The Post en schreef regelmatig kritisch over Bin Salman.

President Trump wordt zaterdagavond (lokale tijd) door de veiligheidsdiensten en minister Pompeo van Buitenlandse Zaken op de hoogte gesteld van de voortgang van het onderzoek naar de moord.

Foto Saul Loeb / AFP

Trump zegt antwoorden voor Mueller klaar te hebben, maar nog niet verstuurd

President Trump zegt geschreven antwoorden klaar te hebben liggen op vragen van speciaal aanklager Robert Mueller, al heeft hij deze nog niet opgestuurd. "Mij is een reeks vragen gesteld, ik heb ze makkelijk kunnen beantwoorden", zei het Amerikaanse staatshoofd vrijdag tegen verslaggevers. Trump zou nog geen tijd hebben gehad om het document op te sturen.

Mueller doet onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en kijkt naar mogelijke banden tussen de Russen en het campagneteam van Trump. Het Witte Huis is al langer in gesprek met de speciaal aanklager over het horen van de president. Trumps advocaten zouden dat volgens ingewijden hebben afgeraden omdat de president niet in staat zou zijn om de waarheid te vertellen.

Een geschreven reactie op de vragen geeft Trump de mogelijkheid om met zijn juridische team goed na te denken over de antwoorden. De president benadrukt echter dat hij dit zelf doet. "Mijn advocaten schrijven geen antwoorden, ik schrijf antwoorden", aldus Trump.

Ook zei hij dat "je voorzichtig moet zijn als je te maken hebt met mensen die vermoedelijk slechte intenties hebben". De president heeft Muellers onderzoek herhaaldelijk een "heksenjacht" genoemd. Het werk van Mueller heeft al geleid tot aanklachten tegen meerdere personen uit de omgeving van Trump.

President Trump says he wrote answers to special counsel Robert Mueller's questions but hasn't submitted them yet https://t.co/2AeJyET0Bu pic.twitter.com/RoLxrliLZM

— CBS News (@CBSNews) November 16, 2018

Plaatsvervanger Sessions

De spanningen rondom het Ruslandonderzoek zijn sinds vorige week weer toegenomen. De dag na de tussentijdse verkiezingen besloot Trump zijn minister van Justitie Jeff Sessions te ontslaan zodat hij Matthew Whitaker als plaatsvervanger kon aanstellen. Normaal gesproken zou de onderminister Rod Rosenstein die plek hebben moeten innemen.

Whitaker is een loyale Trumpaanhanger die zich herhaaldelijk kritisch heeft uitgelaten over het Ruslandonderzoek, waar hij nu aan het hoofd van is komen te staan. Democraten vrezen dat de president Mueller wil ontslaan, maar ingewijden zeggen tegen CNN dat de speciaal aanklager al bezig is met het schrijven van zijn eindrapport.

CNN-verslaggever mag van rechter Witte Huis weer in

De CNN-verslaggever die vorige week zijn accreditatie voor het Witte Huis verloor na een verhitte uitwisseling met president Trump, mag voorlopig zijn werk weer doen. Een rechter besloot vrijdag dat journalist Jim Acosta recht heeft op een eerlijk proces en weer binnen gelaten moet worden.

De journalist moet per direct zijn accreditatie terugkrijgen. Een zaak over of het Witte Huis deze terecht introk, loopt nog. Overigens baseerde de rechter zich vrijdag alleen op het recht van een eerlijk proces, en niet op het zogeheten First Amendment (waar persvrijheid onder valt).

Acosta stelde tijdens een persconferentie na de tussentijdse verkiezingen Trump vragen over zijn campagnestrategie en het Ruslandonderzoek. De president haalde uit naar CNN en wilde niet antwoorden op de vragen. Een vrouwelijke stagiair van het Witte Huis probeerde vervolgens de microfoon uit de hand van Acosta te grissen, wat de journalist tegenhield.

Het Witte Huis stelde dat Acosta "zijn handen legde op een jonge vrouw" en dat daarom zijn accreditatie werd ingetrokken. CNN stelde dat de president simpelweg een lastige journalist de mond probeerde te snoeren en spande een rechtszaak aan. De zender zegt blij te zijn met het oordeel van de rechtbank en bedankt "iedereen die niet alleen CNN, maar een vrije, sterke en onafhankelijke pers gesteund heeft".

Twitter avatar CNNPR CNN Communications Statement from CNN and @Acosta on today’s ruling: “We are gratified with this result and we look forward to a full resolution in the coming days. Our sincere thanks to all who have supported not just CNN, but a free, strong and independent American press.”

'Witte Huis overweegt Gülen uit te leveren aan Turkije'

Het Witte Huis overweegt de Turkse geestelijke Fethullah Gülen uit te leveren aan Turkije. Daarmee zou de regering-Trump de Turkse president Erdogan willen overtuigen om de druk op Saoedi-Arabië te verminderen naar aanleiding van de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Dat meldt de Amerikaanse zender NBC News donderdag op basis van twee anonieme overheidsbronnen en twee anderen met kennis van het plan.

Aan functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FBI zou recent gevraagd zijn of er een legale manier is om Gülen uit te leveren. De dissident en invloedrijke geestelijke is volgens Erdogan het brein achter de mislukte coup in Turkije in 2016. De Turkse president wil al jaren dat hij wordt uitgezet. Gülen woont sinds de jaren negentig in de Amerikaanse staat Pennsylvania en zou volgens NBC een zogeheten green card hebben, waardoor hij mag wonen en werken in de VS.

Het Witte Huis zou specifiek details gevraagd hebben over zijn verblijfsstatus. Functionarissen zouden weerstand hebben uitgesproken tegen het plan. "Eerst werd er met ogen gerold, maar toen duidelijk werd dat het verzoek serieus bedoeld was, werden mensen woedend", zegt een betrokken functionaris tegen NBC. De VS hebben eerder geweigerd om Gülen uit te leveren omdat er niet genoeg bewijs was dat de geestelijke betrokken was bij de mislukte coup.

De dissident en geestelijke Fethullah Gülen is volgens president Erdogan het brein achter de mislukte staatsgreep in 2016. Foto Charles Mostoller/Reuters

Twee belangrijke bondgenoten

De verschillende instanties en een advocaat van Gülen willen tegenover de Amerikaanse zender niet reageren. Een Turkse functionaris zegt "geen verband te zien" tussen de uitzetting van Gülen en de moord op Khashoggi. De journalist werd begin oktober in het Saoedische consulaat in Istanbul vermoord door een speciaal ingevlogen team. Riad zegt dat dit team Khashoggi had moeten repatriëren en zelf besloot om de dissident te vermoorden. Een Saoedische openbaar aanklager eiste donderdag de doodstraf voor vijf verdachten.

Erdogan heeft de afgelopen weken druppelsgewijs verklaringen gegeven over het onderzoek naar de moord op Khashoggi. Volgens de Turkse president zijn de "hoogste niveaus" verantwoordelijk. De moord van Khashoggi bracht president Trump daarom in een lastig pakket. Turkije is als NAVO-lid een belangrijke bondgenoot van de VS, terwijl Saoedi-Arabië een cruciale partner is voor Washington tegen Iran.

De journalist schreef columns voor de Amerikaanse krant The Washington Post en woonde in de VS. Regelmatig was hij kritisch op de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, de controversiële de facto leider van wie vermoed wordt dat hij betrokken was bij de moord op Khashoggi. De VS hebben donderdag sancties opgelegd aan zeventien Saoediërs vanwege hun vermoedelijke betrokkenheid. Het gaat onder anderen om een aantal getrouwen van de kroonprins, zoals de generaal Mohammed Alotaibi.

Lees ook: Khashoggi-affaire raakt Riad meer dan het laat blijken

Veiligheidsadviseur overgeplaatst na beklag Melania Trump

De plaatsvervangend Nationale Veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Mira Ricardel, wordt overgeplaatst naar een andere functie. Dat heeft de woordvoerder van het Witte Huis, Sarah Sanders, woensdagavond bekendgemaakt.

Op dinsdag had Melania Trump, de Amerikaanse First Lady, openlijk opgeroepen tot het ontslag van Ricardel. De plaatsvervangend Nationale Veiligheidsadviseur zou volgens Trump het niet langer verdienen om het Witte Huis te dienen. Om zo openlijk op te roepen tot het ontslag van een medewerker is zeer ongebruikelijk voor een First Lady.

Geruchten gaan dat Ricardel een conflict heeft gehad met Melania Trump en haar personeel tijdens de reis van de First Lady door Afrika. Volgens CNN zouden ook verschillende mensen in het Witte Huis vermoedens hebben geuit dat Ricardel negatieve verhalen over de regering lekte naar de pers.

Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe baan van Ricardel zal worden. Volgens perswoordvoerder Sanders zal zij ,,de president blijven ondersteunen terwijl zij het Witte Huis verlaat om een andere rol te krijgen binnen deze regering."

Het is vermoedelijk niet de laatste verandering in het Witte Huis de komende tijd. In Amerikaanse media wordt vermoed dat minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen binnenkort zal worden ontslagen. Ook stafchef John Kelly zou moeten vrezen voor het behoud van zijn baan, net als Jeff Sessions daags na de midterms.

Melania Trump stapt uit het vliegtuig op Melawi tijdens haar bezoek op 4 oktober. Foto Saul Loeb/AFP

CNN krijgt onverwachte steun in rechtszaak tegen Witte Huis

Fox News kondigde woensdag aan CNN te steunen in de juridische strijd tegen het Witte Huis. CNN-verslaggever Jim Acosta kwam tijdens een persconferentie over de uitslag van de tussentijdse verkiezingen in aanvaring met Trump. Een medewerkster van het Witte Huis probeerde de microfoon uit de handen van Acosta te pakken, waarna hij haar hand wegduwde. Daarop deelde een medewerker van het Witte Huis een bewerkte video van het voorval, die als eerste werd verspreid door het extreem-rechtse InfoWars. Vervolgens besloot het Witte Huis de accreditatie van Acosta in te trekken.

CNN spande dinsdag een rechtszaak aan om de ingetrokken accreditatie van Acosta ongedaan te maken. Fox News-baas Jay Wallace laat in een verklaring weten achter CNN te staan. “Hoewel we de groeiende vijandige toon van de president en de pers niet goedkeuren, steunen we wel de vrije pers en een open informatie-uitwisseling voor het Amerikaanse volk.”

Wallace kondigt aan dat Fox News een zogenaamde amicus-brief gaat indienen bij de Amerikaanse districtsrechtbank. In zo’n brief kunnen instanties of personen die geen partij zijn in een zaak – gevraagd of ongevraagd – hun mening geven aan een rechtbank over een zaak. Daarnaast zei Wallace dat “Fox News CNN ondersteunt bij zijn juridische inspanning om de persaccreditatie van het Witte Huis terug te krijgen”.

Melania Trump roept op tot ontslag veiligheidsadviseur

De Amerikaanse First Lady Melania Trump heeft openlijk opgeroepen tot het ontslag van de plaatsvervangende Nationale Veiligheidsadviseur in de regering van haar man, president Donald Trump - een zeer ongebruikelijke stap.

Volgens Melania Trump moet Mira Ricardel, plaatsvervanger van Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton, het veld ruimen. Ze gaf geen reden voor dat ongewone standpunt, maar volgens Amerikaanse media heeft het te maken met een conflict over een reis naar Afrika van de First Lady in oktober.

Naar aanleiding van geruchten op dinsdag dat Trump had besloten Ricardel uit haar functie bij de Nationale Veiligheidsraad te ontheffen, zei Stephanie Grisham, de woordvoerder van Melania Trump, in een verklaring:

"Het kantoor van de First Lady is van mening dat zij niet langer de eer verdient om in dit Witte Huis te werken."

De West Wing van het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de opzienbarende oproep van het kantoor van de First Lady in de East Wing. Ricardel was dinsdag aan het einde van de dag nog in functie. Eerder op de dag verscheen ze met president Trump bij een evenement in het Witte Huis.

Plaatsvervangend Nationale Veiligheidsadviseur Mira Ricardel (rechts) dinsdag met president Donald Trump tijdens een ceremonie in het Witte Huis ter gelegenheid van Divali, het hindoeïstische Lichtjesfeest. Foto Evan Vucci / AP

Het is niet voor het eerst dat een First Lady zich mengt in personeelszaken bij het Witte Huis. Zo drong Nancy Reagan in de jaren tachtig bij haar man, toenmalig president Ronald Reagan, aan op het ontslag van stafchef Donald Regan. Normaal gesproken geven presidentsvrouwen over dergelijke zaken echter geen openbare verklaringen uit.

Volgens The Wall Street Journal kwam Ricardel, een voormalige directeur bij vliegtuigbouwer Boeing, in botsing met personeel van Melania Trump tijdens haar reis naar Afrika, onder meer over uitsluiting van Ricardel van deelname aan de reis en het gebruik van fondsen van de Nationale Veiligheidsraad. Bolton, die op reis is in Azië, heeft nog niet op de controverse gereageerd.

Een mogelijk vertrek van Ricardel zou deel kunnen uitmaken van een verwachte ontslaggolf bij het Witte Huis na de midterms van vorige week. Trump heeft minister van Justitie Jeff Sessions weggestuurd, en zou op het punt staan Kirstjen Nielsen, de minister van Binnenlandse Veiligheid, te ontslaan. Ook de positie van stafchef John Kelly staat volgens waarnemers op de tocht.

CNN daagt regering Trump voor de rechter om Acosta

Nieuwszender CNN heeft dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen de regering van Donald Trump. De organisatie wil dat het Witte Huis politiek verslaggever Jim Acosta per direct toestaat om terug te keren. Zijn accreditatie moet worden hersteld.

De zender noemt het annuleren van Acosta's accreditatie "onrechtmatig" en een schending van de vrijheid van meningsuiting en de rechten van de vrije pers. De organisatie eist dat zijn toegangspas direct wordt teruggegeven.

"Deze zaak treft CNN en Acosta, maar het had elke journalist kunnen gebeuren", schrijft CNN in een persbericht. "Als nu geen actie wordt ondernomen tegen de maatregelen die het Witte Huis heeft ingesteld, zou dat een gevaarlijk, verlammend effect veroorzaken bij alle journalisten die verslag doen van de politiek en onze gekozen volksvertegenwoordigers."

Statement from @BoutrousTed, attorney for CNN & @Acosta: pic.twitter.com/tFMgM1AIEZ

— CNN Communications (@CNNPR) November 13, 2018

Acosta kreeg het vorige week aan de stok met Trump tijdens een persconferentie. De journalist weigerde een microfoon af te geven aan een stagiaire van het Witte Huis. Volgens de afdeling Communicatie en woordvoerder Sarah Huckabee Sanders van het Witte Huis heeft Acosta haar daarbij hard aangepakt; critici vinden die interpretatie van het incident overdreven. Daarbij trekken zij niet alleen de beslissing om de verslaggever uit de press pool te verwijderen in twijfel, maar verwijten ze de regering een video te hebben gedeeld die is gemanipuleerd om Acosta in een kwaad daglicht te stellen.

Communicatiechef Witte Huis: filmpje Acosta was versneld

Kellyanne Conway heeft in een interview met Fox News erkend dat een filmpje van een persconferentie dat door Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders werd gedeeld versneld is. Het filmpje is volgens de hoogste communicatie-adviseur van de president echter niet "bewerkt", zoals Fox News-presentator Chris Wallace het in het vraaggesprek formuleerde:

"Bedoel je daarmee 'versneld'? Dat is niet bewerkt, het is versneld. Dat doen ze in de sport ook altijd, om te zien of het een first down of een touchdown is."

Donderdag deelde Sanders een filmpje waarin te zien is hoe een stagiaire van het Witte Huis op verzoek van de president CNN-journalist Jim Acosta een microfoon probeert te ontnemen. Acosta probeert haar met zijn hand af te weren en houdt de microfoon vast. Volgens het Witte Huis heeft de journalist daarbij de stagiaire te hard (fysiek) aangepakt. Hij is niet langer welkom in het Witte Huis.

Critici vinden dat het Witte Huis overdreven reageert. Sanders beantwoordde die kritiek met een filmpje dat als bewijs moest dienen. Het beeld dat zij gebruikte is echter gedeeltelijk versneld, waardoor Acosta met zijn arm een hakkende beweging lijkt te maken die krachtiger oogt dan die in werkelijkheid was. Ook zat er geen geluid bij. Dat Acosta "Pardon, mevrouw" zei tegen de stagiaire was dan ook niet te horen.

Het Witte Huis werd verweten een video gedeeld te hebben die bewust is aangepast om de journalist in een kwaad daglicht te stellen. Het beeld zou hem afschilderen als agressiever dan hij zich in werkelijkheid opstelde. Conway vindt die kritiek overdreven, zei ze op Fox News:

"Ik ben het oneens met die, vind ik, overtrokken omschrijving dat met deze video 'geknoeid' is. Alsof we iemand anders' arm erin geplakt hebben."

Kellyanne Conway is als Counselor to the President de belangrijkste communicatie-adviseur van Trump. Zij was het ook die de term alternative facts (alternatieve feiten) muntte.

pic.twitter.com/9TC4XquIg7

— FoxNewsSunday (@FoxNewsSunday) 11 november 2018

Nieuw blog

Een nieuwe week met een nieuw Trumpblog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier het blog van vorige week terug.