Tientallen arrestaties voor corruptie bij omstreden Ethiopisch conglomeraat

Het bedrijf, Metec, was tot deze zomer verantwoordelijk voor de problematische en door geruchten over fraude omgeven aanleg van een enorme stuwdam.

De werkzaamheden bij de aanleg van de Renaissance Dam in Ethiopië.
De werkzaamheden bij de aanleg van de Renaissance Dam in Ethiopië. Foto EPA

In totaal 63 Ethiopische inlichtingenmedewerkers en werknemers van het omstreden militair-industriële conglomeraat Metec zijn gearresteerd na een vijf maanden durend onderzoek naar corruptie. Het is niet duidelijk wanneer de aanhoudingen zijn verricht, maar volgens persbureau Reuters doken vrijdag de eerste meldingen op in plaatselijke media.

Lees ook: Ethiopische dam is nu inzet van machtsstrijd

Metec kwam de afgelopen jaren vooral in het nieuws door zijn rol in het omvangrijke bouwproject rondom de aanleg van de Renaissance Dam in Ethiopië. De bouw van de megadam in de Blauwe Nijl begon in 2011 en zou vijf jaar duren. Deze zomer liet premier Abiy Ahmed echter weten dat het project - oorspronkelijk geraamd op 3,6 miljard euro - mogelijk nog wel tien jaar gaat duren. Het contract met Metec werd door de ontevreden Ahmed opgezegd. De hele affaire werd omgeven door geruchten over corruptie.

Of de aanhoudingen van de afgelopen dagen stuk voor stuk te maken hebben met het schandaal rond de Renaissance Dam, is nog niet duidelijk. Zeker is wel dat de arrestanten, 36 inlichtingenmedewerkers en 27 personeelsleden van het door militairen geleide Metec, verdacht worden van fraude bij de inkoop door het conglomeraat. In zes jaar tijd zou de organisatie volgens de Ethiopische aanklager internationaal bijna 1,8 miljard euro hebben uitgegeven, zonder daarbij gebruik te maken van aanbestedingen.

Moordaanslag op premier

Lees ook: Je kunt in Ethiopië opeens zeggen wat je vindt

Volgens de aanklager zouden medewerkers van de inlichtingendiensten ook achter de mislukte moordaanslag van deze zomer op premier Ahmed zitten. De hervormingsgezinde minister-president is sinds maart aan de macht, en ontsnapte op 23 juni zonder kleerscheuren aan een granaat die tijdens een bijeenkomst zijn kant op werd gegooid. Twee anderen overleefden de aanval niet, tientallen mensen raakten gewond.

Een maand na de aanslag werd Semegnew Bekele, de projectmanager van de bouw van de Renaissance Dam, in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba vermoord. Al snel doken geruchten op dat Bekele was omgebracht omdat hij van plan zou zijn geweest de corruptie bij de aanleg van de dam te onthullen.

De Renaissance Dam, die voor iets meer dan de helft klaar is, moet 145 meter hoog worden. De hoop is dat het bouwwerk uiteindelijk samen met twee kleinere dammen zo veel elektriciteit oplevert dat Ethiopië in 2035 de grootste stroomexporteur van Afrika wordt. De aanleg van de dam heeft voor boosheid gezorgd in Egypte, dat stroomafwaarts aan de Nijl ligt en vreest dat het minder water overhoudt.