Vrijspraak en straffen tot 30 maanden voor mislukte helikopterontsnapping

De politie wist de kaping te voorkomen, waardoor Benaouf A. niet kon ontsnappen. Daardoor vielen wel de straffen lager uit.

De gevangenis in Roermond waar Benaouf A. vastzat.
De gevangenis in Roermond waar Benaouf A. vastzat. Foto Marcel van Hoorn/ANP

De rechtbank in Amsterdam heeft vier mannen veroordeeld tot 24 tot 30 maanden gevangenisstraf voor de voorbereiding van de kaping van een helikopter om een gevangene te bevrijden. Vijf anderen werden vrijgesproken. Volgens de rechtbank kon niet vastgesteld worden dat zij van de kapingsplannen wisten. Justitie had straffen geëist van drie tot negen jaar.

De straf valt lager uit omdat het Openbaar Ministerie de verdachten verantwoordelijk hield voor een ernstiger vergrijp dan de rechtbank bewezen achtte. Ze werden verdacht van een poging tot kaping en een poging tot bevrijding van een gevangene. Doordat de politie er vroegtijdig tussenkwam was volgens de rechtbank de poging nog niet begonnen. Wel is volgens de rechter duidelijk dat er voorbereidingen getroffen werden voor een kaping. Voor vijf verdachten kon echter niet aangetoond worden dat zij wisten dat de helikopter gekaapt zou worden.

Hoewel het tijdig ingrijpen van de politie mogelijk geleid heeft tot lagere straffen en vrijspraak, is daarmee volgens de rechtbank wel “een vermoedelijk zeer ernstige en gevaarlijke situatie” voorkomen. De verdachten hebben een “totaal gebrek aan respect voor de rechtsorde” aan de dag gelegd, aldus de rechtbank.

Lees ook: Na wekenlang onderzoek verijdelt politie ontsnapping

Mocromaffia

De negen mannen waren volgens justitie van plan om op 11 oktober vorig jaar Benaouf A. te helpen ontsnappen uit de gevangenis in Roermond. Hij zit 12 jaar gevangenisstraf uit voor een liquidatie in Antwerpen in 2012, een gevolg van een conflict in de zogenoemde mocromaffia. De plannen voor zijn ontsnapping konden verijdeld worden doordat het verhuurbedrijf waar ze een rondvlucht met een helikopter hadden geboekt argwaan kreeg en de politie waarschuwde.

Bij de aanhouding van de verdachten werden onder meer automatische wapens, munitie en een handvuurwapen gevonden. Ook hadden de verdachten zelf kraaienpoten gemaakt, en hadden ze vuurpijlen en jerrycans benzine bij zich. Een van de verdachten werd doodgeschoten.

Straffen

Abdelghafour L. (39), Houssain El M. (27) en Rachid el M. (23) kregen allen een gevangenisstraf van dertig maanden opgelegd. Tegen hen waren ook de zwaarste straffen van negen jaar geëist. Volgens justitie hebben deze drie mannen de actie opgezet en aangestuurd. De 54-jarige Colombiaanse piloot Alvaro G.B. werd veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf. De straf is lager dan die van de drie Nederlandse veroordeelden omdat hij het plan niet zelf bedacht heeft en ook geen gewelddadige rol zou spelen.

Omar A. (20) werd veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf voor het voor handen hebben van een AK-47, munitie en patroonmagazijnen. Saiffeddine M. (20) kreeg tot één maand voor het bezit van een patroonmagazijn. Tegen hen was respectievelijk zeven jaar geëist. Tegen de mannen die werden vrijgesproken waren straffen geëist van drie tot acht jaar.