Stemacteur van beroemde filmcomputer HAL 9000 overleden

Douglas Rain voorzag de moorddadige computer uit 2001: A Space Odyssey van zijn verraderlijk rustgevende stem. Hij werd 90 jaar.

Animatie 2001: A Space Odyssey

De Canadese acteur Douglas Rain, bekend als de stem van de kwaadaardige supercomputer HAL 9000 in de film 2001: A Space Odyssey (1968), is zondag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een door Rain opgericht theatergezelschap bekendgemaakt, melden Canadese media.

Lees ook: Kubricks beeldensymfonie geëerd in Cannes

Rain was als acteur voornamelijk te zien op het toneel, waar hij werd genomineerd voor de Tony Award. Bij het grote publiek verwierf Rain echter zijn faam als de rustgevende stem van HAL 9000 in de beroemde science-fictionfilm van Stanley Kubrick.

Zijn vertolking gaf een extra angstaanjagend randje aan het personage van de hyperintelligente boordcomputer, die de systemen van het ruimteschip Discovery One beheert en zich tijdens de film ontpopt tot een koelbloedige moordenaar wanneer hij ontdekt dat de astronauten hem willen uitzetten.

2001: A Space Odyssey wordt gezien als één van de beste en belangrijkste speelfilms aller tijden. Eerder dit jaar keerde de klassieker in gerestaureerde versie terug in de bioscoop. In de minder succesvolle vervolgfilm 2010: The Year We Make Contact (1984) hernam Rain de rol van HAL 9000.