Staatsexamen Nederlands opgeschort wegens uitlekken vragen

In januari worden de examens weer hervat. Eerder lekte al een onderdeel van het examen uit.

Zon 4.000 kandidaten zijn getroffen door het uitstel van het staatsexamen.
Zon 4.000 kandidaten zijn getroffen door het uitstel van het staatsexamen. Foto Bas Czerwinski/ANP

Alle staatsexamens Nederlands als tweede taal (NT2) worden vanaf aanstaande woensdag opgeschort. Dat heeft het College voor Toetsen en Examens (CvTE) dinsdag besloten.

Het staatsexamen is uitgelekt en circuleert op sociale media, waardoor sommige kandidaten in het voordeel kunnen zijn. Het CvTE gaat de werkwijze aanpassen en de examens vanaf januari hervatten.

Vorige maand schortte minister Van Engelshoven (Onderwijs, D66) al het onderdeel schrijven van het staatsexamen op. Uit aanvullend onderzoek van het CvTE blijkt nu dat ook examens van andere onderdelen – lezen, luisteren en spreken - op straat liggen en gedeeld worden op bijvoorbeeld WhatsApp. Dat doet afbreuk aan “de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de staatsexamens”, schrijft het College:

Lees ook: Examens Nederlands tweede taal uitgesteld, vragen uitgelekt.

“Kandidaten die over deze voorkennis beschikken kunnen daarvan een belangrijk voordeel ondervinden ten opzichte van kandidaten die deze voorkennis niet hebben.”

Minister: werkwijze kwetsbaar

Volgens persbureau ANP worden zo’n 4.000 kandidaten getroffen door het besluit. Het staatsexamen Nederlands NT2 is bedoeld voor volwassenen die Nederlands niet als moedertaal hebben. Er zijn twee niveaus, voor hoger- en lageropgeleiden.

De examenvragen werden voorheen na toetsing hergebruikt en mochten dus niet openbaar worden. Dat dit toch gebeurde, maakt volgens Van Engelshoven duidelijk dat “de huidige werkwijze kwetsbaar is”. Vanaf 2019 start het CvTE met een nieuw examensysteem, waarin examens uit nieuwe vragen zullen bestaan. Wel zal het aantal toetsingsmomenten, nu bijna wekelijks, daardoor dalen. Kandidaten worden in december geïnformeerd over de nieuwe procedure.

Het diploma kan gebruikt worden in het inburgeringsproces. Van Engelshoven maakte eerder bekend dat de termijn hiervoor verruimd wordt, mochten kandidaten door de opschorting in de problemen komen.