Satellietbeelden tonen verborgen raketbases in Noord-Korea

Eerder dit jaar lekte ook al een rapport uit waaruit bleek dat Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat Noord-Korea de nucleaire productie heeft opgeschroefd.

De kernraketten worden tentoongesteld tijdens een militaire parade in april 2017.
De kernraketten worden tentoongesteld tijdens een militaire parade in april 2017. Foto Damir Sagolj/Reuters

Op nieuwe satellietbeelden zijn dertien verborgen raketbases in Noord-Korea gevonden. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Amerikaanse Center for Strategic and International Studies maandag heeft gepubliceerd. Het onderzoeksteam denkt dat er nog zeker zeven meer zijn. Volgens de onderzoekers wordt in de bases nog steeds gewerkt aan kernwapens - in tegenstelling tot wat Noord-Korea publiekelijk beweert.

The New York Times heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geconfronteerd met de nieuwe bevindingen. Een woordvoerder stelde dat de bases ontmanteld moeten worden en herhaalde de boodschap die Trump al langer uitdraagt:

“President Trump heeft duidelijk gemaakt dat als Kim zich houdt aan zijn toezeggingen, inclusief totale denuclearisering en de beëindiging van de ontwikkeling van kernraketten, zijn land een prettigere toekomst tegemoet gaat.”

Lees ook: Trump en Kim hanteren obligate formuleringen en retorische trucs

Niet expliciet

De Verenigde Staten willen dat Noord-Korea de nucleaire productie afbouwt en de kernwapens die het land in handen heeft, vernietigt. Na de veelbesproken ontmoeting van president Trump met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tekenden de leiders een zogenoemde intentieverklaring over denuclearisering. Hoe dit precies moest gebeuren, werd echter niet geëxpliciteerd.

Sinds de ontmoeting sprak Trump herhaaldelijk van een succes. De president meent dat hij de nucleaire dreiging heeft geneutraliseerd. “De sancties zijn er. Het is afgelopen met de raketten. De gijzelaars zijn weer thuis”, zei de president afgelopen woensdag nog.

Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de bevindingen zullen leiden tot extra sancties of andere gevolgen voor Noord-Korea. Afgelopen zomer lekte via NBC News ook al een rapport uit waaruit bleek dat Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat Noord-Korea de productie van nucleair materiaal heeft opgeschroefd.