Ondernemers gebruiken miljoenensubsidie voor Brexit-voorlichting amper

Tot nu toe hebben slechts vier mkb’ers gebruik gemaakt van de mogelijkheid kosten te laten vergoeden voor advies over de gevolgen van de Brexit.

Verkeer bij een veerboot in het Britse Dover.
Verkeer bij een veerboot in het Britse Dover. Foto Andy Rain/EPA

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) maken amper gebruik van vier miljoen euro aan overheidssubsidie voor advies over de gevolgen van de Brexit voor hun bedrijf. Slechts vier mkb’ers hebben de regeling benut, terwijl die plaats biedt aan honderden ondernemingen. Het ministerie van Economische Zaken bevestigt maandagochtend berichtgeving daarover in het AD.

Lees ook: Bedrijven moeten zich voorbereiden op de Brexit. Maar waarop precies? Vooral kleinere ondernemingen wachten af.

De begin dit jaar geopende subsidieregeling is bedoeld voor mkb’ers die bijvoorbeeld willen weten welke alternatieve afzetmarkten ze kunnen aanboren na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Wie daarvoor een deskundige inhuurt, kan via een zogenoemde Brexit-voucher de helft van de kosten terugvragen bij het ministerie. Het maximale subsidiebedrag per tegoedbon is 2.500 euro. Naast de vier toegekende subsidies, heeft Economische Zaken momenteel zes aanvragen in behandeling.

Het Rijk betaalt de Brexit-vouchers uit een subsidiepot waar dit jaar 4 miljoen euro in zit. Dat bedrag is ook bedoeld voor drie vergelijkbare steunregelingen voor mkb’ers die internationaal ondernemen. Deze regelingen, die niet specifiek met de Brexit van doen hebben, zijn een stuk populairder: tot nu toe is in 2018 2,6 van de 4 miljoen euro opgemaakt. Daarvan is dus bijna niets uitgegeven aan Brexit-vouchers.

Volgens het ministerie ligt de geringe belangstelling in elk geval niet aan de promotie van de Brexit-vouchers. Ondernemers hebben volgens een woordvoerder via nieuwsbrieven, bijeenkomsten en brancheorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW te horen gekregen over de regeling.

Lees ook: EU en May bewegen richting compromis

Ondernemers huiverig

Het punt is vooral dat mkb’ers zelf nog altijd de helft van de advieskosten moeten betalen, zegt Linda van Beek van VNO-NCW. Zo lang duidelijkheid uitblijft over welke vorm de Brexit precies zal krijgen, zijn de ondernemers huiverig om die investering te doen. “Ondanks dat het om een klein bedrag gaat”, zegt Van Beek.

Volgens Van Beek is het “zorgelijk” dat ondernemers de vouchers nog zo weinig benutten. “De datum van de Brexit nadert met rasse schreden. Het is tijd voor echte stappen.” Ze vertrouwt er wel op dat uiteindelijk meer mkb’ers van de regeling gebruik gaan maken, zodra de Brexit een vaste vorm krijgt. Van een impactscan op de site van de Rijksoverheid hebben tenslotte al wel tienduizenden bedrijven gebruikt gemaakt, zegt ze. “Dat is een eerste stap.”

Mkb’ers die de Brexit-subsidie dit jaar niet aanspreken, krijgen in 2019 nog een kans. Economische Zaken laat weten dat er dan opnieuw een budget beschikbaar komt. Hoe hoog dat wordt, is nog niet helemaal duidelijk, maar volgens een woordvoerder is het “niet ondenkbaar” dat de pot even veel geld zal bevatten als in 2018.