Onafhankelijkheid

Nationalistische mars in Polen

De Poolse president, de premier, extreem-rechtse activisten en tienduizenden anderen liepen zondag in een mars om de honderdste verjaardag te vieren van de Poolse onafhankelijkheid. Extreem-rechts organiseert al tien jaar zo’n mars. Die lokte de afgelopen jaren ook veel nationaal gezinde Polen, die zichzelf niet als extreem-rechts beschouwen.Nadat slogans als „puur bloed” vorig jaar tot ophef leidden, werd de mars verboden door de liberale burgemeester van Warschau. De regering van Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die mikt op een nationalistisch electoraat, organiseerde een eigen mars. Een rechter trok het verbod voor extreem-rechts in. Zo liepen regeringsleden en ultranationalisten zondag toch mee in gescheiden blokken van dezelfde mars. (NRC)