Stan Lee, bedenker van Spider-Man en de Hulk, overleden op 95-jarige leeftijd

Lee wordt vaak genoemd als de man die superhelden diepgang en een menselijke kant gaf. Het is nog onbekend waaraan hij is overleden.

Stan Lee.
Stan Lee. Kiyoshi Ota/EPA

Stan Lee, de man die stripconglomeraat Marvel Comics groot heeft gemaakt, is maandag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Lees dochter J.C. aan persbureau Reuters.

Stan Lee is de bedenker van bekende stripfiguren als Spider-Man, Iron Man, de Hulk en superheldencollectief The Avengers. Films over zijn creaties brachten de laatste jaren miljarden dollars op. Waaraan hij is overleden, is niet bekendgemaakt. Eerder leed hij onder andere aan een longontsteking.

“Hij voelde een verplichting aan zijn fans om te blijven creëren”, zei Lees dochter in een verklaring tegenover Reuters. “Hij hield van zijn leven en hij hield van zijn werk. Zijn familie hield van hem en zijn fans ook. Hij was onvervangbaar.”

Lees ook de necrologie: Stan Lee, vader van Spider-Man, X-Men en de Hulk, maakte superhelden menselijk en relevant

Entertainmentindustrie

Marvel bestond al enige tijd onder een andere naam toen het zich vanaf 1961 meer ging richten op stripboeken. Onder aanvoering van Lee groeide het in de decennia daarna uit tot een van de grootste namen in de Amerikaanse entertainmentindustrie. Van stripauteur promoveerde Lee achtereenvolgens tot hoofdredacteur, uitgever en directeur van Marvel. De laatste jaren was hij alleen nog op de achtergrond betrokken bij het bedrijf.

Lee’s eerste grote succes was superheldengroep The Fantastic Four, die hij in 1961 samen met auteur Jack Kirby bedacht. In 2009 werd Marvel Entertainment verkocht aan Disney voor 4 miljard dollar, destijds 2,8 miljard euro.

Menselijke kant

Lee wordt vaak genoemd als de man die superhelden diepgang en een menselijke kant gaf. Zo worstelde Spider-Man met onbeantwoorde liefde en de dood van zijn oom en kampte de Hulk met zelfhaat. In de X-Men-strips behandelde hij thema’s als discriminatie en de Holocaust.

Lee had vaak cameo’s, verstopte rollen, in de grote bioscoopfilms die rond de door hem bedachte personages werden gemaakt, van The Avengers-reeks tot de X-Men-films.