Marathon

Langs de zwarte bossen

Foto’s AFP, Reuters, AP

De beelden van de ‘originele’ marathon, van het Griekse stadje Marathon naar Athene, veroorzaakten dit jaar een nare bijsmaak. Het traject van ‘The Authentic’ leidde de ruim 18.000 lopers zondag onder meer langs dorpen en bossen die afgelopen zomer werden geteisterd door bosbranden, zoals hier op de foto’s bij het plaatsje Mati.

Bij de mannen werd de race gewonnen door de Keniaan Brimin Kipkorir Misoi in een tijd van twee uur, tien minuten en 57 seconden. De Keniaanse Muriuki Nyawire kwam als eerste vrouw over de streep in 2.36.46.

De klassieke race van Marathon naar Athene ontstond op grond van de legende waarin een onbekende soldaat het traject in 490 voor Christus liep om melding te maken van de overwinning van het Atheense leger op de Perzen in de Slag bij Marathon.